Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτή ειναι η τεράστια ουλή στην επιφάνεια του Άρη

Μια νέα φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη και αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό φαράγγι με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. Γνωστή και σαν Apanippe Fossa, η τεράστια χαράδρα σαν ουλή, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Τώρα όμως τη βλέπουμε για πρώτη φορά από κοντά και είναι πολύ εντυπωσιακή!

aganippe fossa
Το Aganippe Fossa είναι πολύ μεγαλύτερο από το Grand Canyon.
Πίστωση εικόνας: ESA/DLR/FU Βερολίνο

Η Aganippe Fossa έχει μήκος περίπου 600 χιλιομέτρων και ξεπερνάει το Grand Canyon στις ΗΠΑ, που έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, που είναι επίσημα το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του πλανήτη μας. Βέβαια, η Γη έχει έναν κρυφό άσσο στο μανίκι, που είναι ένα φαράγγι κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, με μήκος 750 χιλιομέτρων.

Η νέα φωτογραφία τραβήχτηκε από το Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2003. Δείχνει το καμπυλωτό, ρήγμα του εδάφους να περνάει από την περιοχή Tharsis, που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά ηφαίστεια του πλανήτη.

aganippe fossa
Αυτή η ευρύτερη άποψη δείχνει τη θέση της Aganippe Fossa σε σχέση με τα τεράστια ηφαίστεια του Άρη Asia Mons και Olympus Mons. Πίστωση εικόνας: Επιστημονική Ομάδα NASA/MGS/MOLA

Το πιο κοντινό ηφαίστειο στο Aganippe Fossa, είναι το Asia Mons, με ύψος 9 χιλιομέτρων. Πιο βόρεια όμως βρίσκεται το μεγαλύτερη ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το Olympus Mons, με ύψος 25 χιλιόμετρα! Αυτό είναι 3 φορές το ύψος του Έβερεστ.

Σύμφωνα με την ESA, είναι ασαφές επί του παρόντος, το πως σχηματίστηκε η Aganippe Fossa. Είναι πιθανό να δημιουργήθηκε καθώς το μάγμα του Asia Mons εξαναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς τα πάνω, προκαλώντας τέντωμα και ρωγμές στην επιφάνεια του Άρη, πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Όσο εντυπωσιακό και αν φαίνεται το φαράγγι στις φωτογραφίες, ο Άρης έχει και την πιο εντυπωσιακή χαράδρα, Valles Marineris, με μήκος 4.000 χιλιόμετρα, κατά μήκος του ισημερινού του πλανήτη. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο φαράγγι σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, όμως είναι αρκετά πιο πλατύ από την Aganippe Fossa. Για αυτό και η τελευταία χαρακτηρίζεται σαν ουλή στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.