Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ξέρει τι τον περιμένει;

Του Απόστολου Διαμαντή

Ενώ εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τον εάν ο Δούκας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιατί ο Μητσοτάκης έκανε δειλό ανασχηματισμό και γιατί ο Κασσελάκης πήγε για μπάνια με τον Τάιλερ ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει, στη Γαλλία έχουν εκλογές σε δυο βδομάδες, οι οποίες πιθανότατα θα τα αλλάξουν όλα.

Και αυτά που θα αλλάξουν αφορούν κυρίως τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Πρώτον, εάν το κόμμα της Λεπέν σχηματίσει κυβέρνηση -και αυτό είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, διότι τις λίγες έδρες που θα της λείπουν, εάν της λείψουν και δεν πάρει αυτοδυναμία, θα τις πάρει από τους γκωλικούς- τότε θα συμβούν τα εξής: πρώτον, η Γαλλία θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, οικονομική και στρατιωτική. Δεύτερον, θα αποσύρει όλες τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις από το μέτωπο. Τρίτον, θα διακόψει το πρόγραμμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Τέταρτον, θα αλλάξει άρδην το ενεργειακό της πρόγραμμα, το οποίο δεν θα υιοθετεί τις δεσμεύσεις της ΕΕ περί πράσινης ανάπτυξης, άνθρακα κλπ. Πέμπτον, θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Εάν αυτά συμβούν -και είναι βέβαιον πως θα συμβούν, διότι αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι Γάλλοι ψηφίζουν Λεπέν, η επιθυμία τους να μη συμμετέχει η Γαλλία στον πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Ρωσία- τότε, όπως γίνεται αντιληπτό, η συμμαχία εναντίον της Ρωσίας στην ΕΕ διαλύεται. Χωρίς τη Γαλλία δεν μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος του ΝΑΤΟ. Σημειωτέον, πως σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι του κόμματος του προέδρου, όλες οι εκτελεστικές εξουσίες περνάνε στην εθνοσυνέλευση και τον πρωθυπουργό. Ο Μακρόν καθίσταται σχεδόν διακοσμητικός.

Εν συνεχεία, μετά τη βέβαιη νίκη της Λεπέν, έρχεται τον Νοέμβριο η επίσης βέβαιη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε όλες τις κρίσιμες περιφέρειες που εκλέγουν τον πρόεδρο, Οχάϊο, Μίτσιγκαν, Τζώρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα, Πενσυλβάνια, Ουϊσκόνσιν. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα των Δημοκρατικών και του Μπάϊντεν να σημειώσουμε πως για να μην εκλεγεί ο Τραμπ θα πρέπει να τις χάσει όλες αυτές μαζί! Στις οποίες προηγείται από 1-8 μονάδες, σε όλες ανεξαιρέτως.

Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο της νοθείας, με τις διαδικτυακές και τις επιστολικές ψήφους, αλλά δεν νομίζω να επαναληφθεί το φαινόμενο. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι με τον Μπάϊντεν, πρώτον για την ακρίβεια, δεύτερον για τον μη έλεγχο της μετανάστευσης και τρίτον και κυριώτερον διότι έμπλεξε τις ΗΠΑ σε ανόητο πόλεμο με τη Ρωσία, δίνοντας δις στον Ζελένσκι, την ώρα που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν να φάνε και είναι άνεργοι.

Οπότε, όταν ολοκληρωθεί αυτός ο ενάρετος κύκλος των εκλογών σε Γαλλία και ΗΠΑ, εκεί κατά το φθινόπωρο, ο Μητσοτάκης θα είναι πολιτικά οριστικά καταδικασμένος: έμπλεξε τη χώρα ως άβουλος σύμμαχος του Μπάϊντεν σε πόλεμο με τη Ρωσία, παρέδωσε υλικό και δις στον Ζελένσκι και ξαφνικά θα βρεθεί τελείως ξεκρέμαστος και πολιτικά εκτεθειμένος.

Τόσο εκτεθειμένος, που θα αρκεί ένα απλό φύσημα για να πέσει. Δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά με το 28% στις αποσκευές του και με τον Τραμπ πρόεδρο και τη Λεπέν στη Γαλλία. Και όχι μόνον ο Μητσοτάκης, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να πέφτουν, η μια κατόπιν της άλλης. Θα πρέπει εδώ να συνυπολογίσουμε και την επερχόμενη νίκη των εργατικών στην Αγγλία, οι οποίοι είναι, ακόμα και αυτοί, σκεπτικιστές σχετικά με τη βοήθεια προς τον Ζελένσκι.

Συμπέρασμα: έχει μέλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Έχει, αλλά όχι και τόσο μακρύ. Μερικών μηνών την υπολογίζω.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.