Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Perseverance ανακαλύπτει μυστηριώδη ογκόλιθο στον Άρη που δε μοιάζει με κανεναν άλλο

Το Perseverance ανακαλύπτει μυστηριώδη ογκόλιθο στον Άρη που δε μοιάζει με κανεναν άλλο

Το Perseverance είναι ένα σκάφος σε μέγεθος οχήματος με έξι τροχούς το οποίο ταξιδεύει εντός του Neretva Vallis στον Άρη. Αν και η περιοχή αυτή πλέον μπορεί να μοιάζει με έρημο, πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν το κανάλι ενός ποταμού που έπεφτε στον κρατήρα Jazero.

To Perseverance έφθασε σε έναν λόφο καλυμμένο με ογκόλιθους, με έναν συγκεκριμένο να τραβάει την προσοχή της επιστημονικής ομάδας. Οι επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν ως μια κατηγορία από μόνο του. Μια πιο προσεκτική ανάλυση με τα όργανα του ρόβερ δείχνει ότι είναι πιθανότατα ένας ανορθόλιθος, ένας τύπος πετρώματος που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν κατά την εξερεύνηση του Άρη.

Αν και τέτοιοι βράχοι υπάρχουν στο Φεγγάρι και σε οροσειρές στη Γη, θεωρούνται γενικά σπάνιοι στο ηλιακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψή του υποδηλώνει ότι ο πρώιμος φλοιός του Άρη ήταν πολύ πιο πολύπλοκος από ότι πιστεύαμε προηγουμένως και ίσως παρόμοιος με τον αρχικό φλοιό της Γης. Η κατανόηση του αρχαίου αρειανού φλοιού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να μάθουμε επιτέλους πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Ο βράχος έλαβε την ονομασία Atoco Point και τα υλικά του δείχνουν ότι έχει σύνθεση που συνδέεται με τη ροή λάβας. Πολλοί από τους επιστήμονες του Perseverance πιστεύουν ότι το μάγμα κάτω από την επιφάνεια δημιούργησε τα ορυκτά στο Atoko Point και ότι μια γιγαντιαία πρόσκρουση στον Άρη μπορεί να ανέσυρε το πέτρωμα στην επιφάνεια, ενώ ένα κομμάτι του έπεσε αργότερα από το χείλος του κρατήρα στη σημερινή του θέση. Άλλοι πιστεύουν ότι ο ογκόλιθος δημιουργήθηκε κάπου αλλού, πολύ μακριά, και ότι ένας ορμητικός αρχαίος ποταμός τον μετέφερε εκεί.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.