Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το GPT-4 είναι η πρώτη AI ικανή να ξεγελάσει τον άνθρωπο, πέρασε άνετα το Turing Test

Το GPT-4 της OpenAI φέρεται να έγινε η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη που πέρασε το Turing Test, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών. Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα.

Το Turing Test, που προτάθηκε από τον Alan Turing το 1950, έχει ως στόχο να καθορίσει αν μια μηχανή μπορεί να επιδείξει νοημοσύνη που να μην διακρίνεται από εκείνη ενός ανθρώπου. Για να περάσει αυτό το τεστ, μια τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλεί με έναν άνθρωπο και να τον πείθει ότι αλληλεπιδρά με έναν άλλο άνθρωπο.

Στη μελέτη, 500 συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συνομιλίες με τέσσερις διαφορετικούς ερωτώμενους: έναν άνθρωπο, μια τεχνητή νοημοσύνη της εποχής του 1960 που ονομάζεται ELIZA, και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν με GPT-3.5 και GPT-4. Κάθε συνομιλία διήρκεσε πέντε λεπτά.

Σύμφωνα με την εργασία, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το GPT-4 έγινε αντιληπτό ως ανθρώπινο στο 54% των περιπτώσεων, οδηγώντας τους ερευνητές να ισχυριστούν ότι το GPT-4 πέρασε το Turing Test.

Συγκριτικά, ο ανθρώπινος συμμετέχων αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος στο 67% των περιπτώσεων, το GPT-3.5 αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος στο 50% των περιπτώσεων και το ELIZA, με τις προ-προγραμματισμένες απαντήσεις και την έλλειψη γλωσσικού μοντέλου, κρίθηκε ως άνθρωπος μόνο στο 22% των περιπτώσεων.

Αυτά τα αποτελέσματα καθιστούν την απόδοση του GPT-4 ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Ωστόσο, υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με την επάρκεια του Turing Test ως μέτρο της νοημοσύνης των μηχανών.

Προοριζόταν να αξιολογήσει τις διανοητικές ικανότητες μιας μηχανής, αλλά η επιτυχής εξαπάτηση των ανθρώπων συχνά εξαρτάται περισσότερο από τη μίμηση κοινωνικο-συναισθηματικών ενδείξεων παρά από την επίδειξη ακατέργαστης νοημοσύνης.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ζήτημα που έχουν εκφράσει ακόμη και διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες της τεχνητής νοημοσύνης.

Τελικά, αυτή η μελέτη και οι επιδόσεις του GPT-4 στο Turing Test υπογραμμίζουν την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην εποχή μας και την αλλαγή της ανθρώπινης οπτικής για την ΤΝ.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.