Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΠΩΣ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ για τις καρέκλες στην Ε.Ε. “διευκολύνει” τον Μητσοτάκη…

Κι όμως, η εμπλοκή που προέκυψε νυχτιάτικα και η σύγχυση που επακολούθησε για τη μοιρασιά των θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα (και τις επιδιώξεις) του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Ήδη οι κακές γλώσσες των διπλωματικών και πολιτικών διαδρόμων οργιάζουν. Και όπως φαίνεται, άδικο δεν έχουν…

Κατ’ αρχάς αφορμή για το ναυάγιο των Βρυξελλών αποτέλεσε όχι η θέση της Ούρσουλας αλλά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι εδώ είναι που το κουβάρι είχε (σκοπίμως) μπερδευτεί…

Μπορεί εδώ και ενάμιση χρόνο να είχε απλωθεί (με τη δική του αν μη τι άλλο ανοχή) η φημολογία ότι το βλέμμα του είναι στραμμένο στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, αλλά για τους γνωρίζοντες ο Κυριάκος είχε και «εναλλακτική λύση»: Την καρέκλα του Σαρλ Μισέλ. Σε ανύποπτη σχετικά χρονική στιγμή το είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της και η «κυριακάτικη δημοκρατία»…

Ιδού πώς οι (απρόσμενες;) εξελίξεις διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές ονειρώξεις του πρωθυπουργού μας: Η μεν φον ντερ Λάιεν παραμένει φαβορί για δεύτερη πενταετία στην Κομισιόν, αλλά το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) απαίτησε αίφνης η θητεία του (Σοσιαλιστή) Αντόνιο Κόστα να διαρκέσει μόνο 2,5 χρόνια και στη συνέχεια να περάσει και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο ΕΛΚ.

Κι εδώ αρχίζουν οι …συμπτώσεις: Κατ’ αρχάς, αν γίνει αποδεκτό αυτό ο πρώην Πορτογάλος πρωθυπουργός θα αποχωρήσει στις 31 Μαΐου 2027 για να αντικατασταθεί από άλλον Ευρωπαίο ηγέτη από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και ποιός θα είναι άραγε διαθέσιμος τότε, από τον Ιούνιο του 2027; Είναι ακριβώς η χρονική στιγμή που (συμπτωματικά) θα λήγει και η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.

Σύμπτωση δεύτερη: Όλο αυτό το άνω – κάτω προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που ανέδειξε (αναμενόμενα) μεν το ΕΛΚ πρώτο πανευρωπαϊκά αλλά μετά την κατραπακιά του 28% έθεσε (μάλλον απότομα) και ημερομηνία λήξης για τον ημέτερο Κυριάκο.

Σύμπτωση τρίτη: Το αίτημα να αδειάσει την καρέκλα ο Κόστα μόλις θα εγκαταλείπει (το αργότερο!) τη δική του στο Μαξίμου ο Κυριάκος, το κατέθεσαν τη νύχτα της Δευτέρας στους 27 οι βασικοί διαπραγματευτές από πλευράς του ΕΛΚ. Και ποιοι είναι αυτοί; Ο Πολωνός Ντουσκ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης….

Οι κακές γλώσσες προλαβαίνουν μάλιστα όσους τυχόν ισχυριστούν ότι έχουν προηγηθεί διαψεύσεις από πλευράς του πρωθυπουργού. Και όχι μόνο διότι η αξία τέτοιων διαψεύσεων είναι σχετική…

Αυτό που έχει διαψεύσει ο κ. Μητσοτάκης αφορά αποκλειστικά την θέση της Ούρσουλας. Και παραμονές των ευρωεκλογών, συνεντευξιαζόμενος στην «Καθημερινή» η απάντηση του «θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί» είχε να κάνει με την προεδρία της Κομισιόν και όχι εν γένει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Όπως αυτό που πάει να «ανοίξει» τώρα με αυτή τη μεθόδευση…

Ο ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.