Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η ώρα των πολιτών

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Αύριο 9 Ιουνίου γίνονται εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οποίες θα εκλεγούν και 21 ευρωβουλευτές, που θα εκπροσωπούν την Ελλάδα. Φυσιολογικά στην προεκλογική περίοδο που ολοκληρώθηκε θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση και για το ποια θέματα θα απασχολήσουν τα προσεχή χρόνια την Ε.Ε. και να παρουσιαστούν οι θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων επ’ αυτών. Στην πραγματικότητα τα πολιτικά μας κόμματα ελάχιστα ασχολήθηκαν με αυτά και οι αντιπαραθέσεις έγιναν επί εσωτερικών θεμάτων, σαν να πρόκειται να αναδειχθεί κυβέρνηση για τη χώρα μας. Ασφαλώς και οι εξελίξεις στα εσωτερικά θέματα επηρεάζονται πολύ από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις στην Ε.Ε. και γι’ αυτό χρήσιμο θα ήταν το όραμα κάθε κόμματος για την Ευρώπη και η αντιπαράθεση να γίνονται και με αναφορά στο ποια Ευρώπη θέλουμε, πώς θέλουμε την Ευρώπη στο μέλλον.

Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έγινε τουλάχιστον αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ουσιαστικά οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όλα πάνε καλά στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μιλούν για αποτυχία της κυβέρνησης κι ότι τίποτα δεν πάει καλά στη χώρα. Στην προεκλογική περίοδο έγινε ευρεία αναφορά στα θέματα της ακρίβειας, στα οποία απέτυχε η κυβέρνηση, δεδομένου ότι όποιος επισκέπτεται τα σούπερ μάρκετ βλέπει από μέρα σε μέρα να ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων κι έχουμε φτάσει στο σημείο ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, π.χ., στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα. Έχουμε, επίσης, το φαινόμενο πολυεθνικές εταιρίες να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές στη Γαλλία ή την Ιταλία από ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο μέσος πολίτης διαπιστώνει καθημερινά ότι ο μισθός του ή το εισόδημά του δεν του επιτρέπουν πλέον να διατηρεί το επίπεδο ζωής που είχε μέχρι τώρα… και, βέβαια, παρατηρούνται και φαινόμενα αισχροκέρδειας, που και αυτά δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ενώ το τραγικό είναι ότι ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αξιόπιστες προτάσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας…

Με εξαίρεση τον τουρισμό, σχεδόν τίποτα άλλο δεν πάει καλά στη χώρα μας και ο μέσος πολίτης διαπιστώνει ότι η ζωή του αλλάζει προς το χειρότερο καθημερινά, χωρίς να υπάρχει ελπίδα αλλαγής, γιατί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των πολιτών να απέχει από τις εκλογές, θέλοντας να στείλει μήνυμα στον πολιτικό κόσμο, αλλά η αποχή, βέβαια, δεν αποτελεί λύση, γιατί αυτοί που συμμετέχουν διαμορφώνουν τα αποτελέσματα και επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Η προεκλογική περίοδος ήταν μάλλον ανιαρή, με μικρή συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις, ίσως γιατί η συμπεριφορά του πολιτικού μας κόσμου τον αποξενώνει από τους πολίτες, δεδομένου ότι οι πολιτικοί μας εδώ και χρόνια δεν συμμετέχουν στις θυσίες των πολιτών κι έτσι, ενώ έχουν υψηλό ποσοστό αποδοχών αφορολόγητο οι ίδιοι, ψηφίζουν να φορολογείται από το πρώτο ευρώ ο αυτοαπασχολούμενος ελεύθερος επαγγελματίας της γειτονιάς τους και μάλιστα όχι επί πραγματικού εισοδήματος αλλά επί τεκμαρτού, δηλαδή φορολογείται για εισόδημα που δεν υπάρχει.

Κλείνοντας επισημαίνω ότι το μέλλον της χώρας μας είναι στην Ευρώπη κι αυτό ευτυχώς δεν αμφισβητήθηκε σχεδόν από κανέναν στην προεκλογική περίοδο. Αύριο είναι η δική μας μέρα. Χρέος μας είναι να επιλέξουμε τους καλύτερους, στέλνοντας ταυτοχρόνως μήνυμα ότι θέλουμε μια Ευρώπη με ανθρωποκεντρικό πολιτισμό, που δεν θα αρκείται σε ρόλο παρατηρητή, αλλά θα παίρνει πρωτοβουλίες και σε παγκόσμιο επίπεδο, κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.