Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Ήλιος αντιστρέφει το μαγνητικό του πεδίο και επηρεάζει τη Γη

Ο ήλιος βρίσκεται στην απαρχή ενός σημαντικού γεγονότος, στην αντιστροφή του μαγνητικού του πεδίου. Το φαινόμενο συμβαίνει σχεδόν κάθε 11 χρόνια και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό γεγονός στον ηλιακό κύκλο. Η μετατόπιση της πολικότητας υποδηλώνει το μέσο του ηλιακού μέγιστου, το αποκορύφωμα της ηλιακής δραστηριότητας και την έναρξη της μετατόπισης προς το ηλιακό ελάχιστο.

ήλιος μαγνητικό πεδίο

Η τελευταία φορά που το μαγνητικό πεδίου του ηλίου αντιστράφηκε ήταν προς το τέλος του 2013. Για να κατανοήσουμε όμως την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τον ηλιακό κύκλο. Ο 11ετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας, προκαλείται από το μαγνητικό πεδίο του ηλίου και υποδεικνύεται από τη συχνότητα και την ένταση των ηλιακών κηλίδων που είναι ορατές στην επιφάνεια. Η κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού κύκλου είναι γνωστή ως ηλιακό μέγιστο και οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συμβεί μεταξύ του τέλους του 2024 και των αρχών του 2026.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος πολύ σημαντικός, αν και λιγότερο γνωστός, κύκλος που περικλείει δύο 11ετείς ηλιακούς κύκλους. Γνωστός ως κύκλος Hale, αυτός ο μαγνητικός κύκλος διαρκεί περίπου 22 χρόνια, μέσω του οποίου το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται και στη συνέχεια επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου θα έχει άκρως θετικές συνέπειες για τον πλανήτη μας. Θα τον βοηθήσει να προστατευτεί από γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, που είναι υποατομικά σωματίδια που κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να καταστρέψουν διαστημόπλοια και να πλήξουν αστροναύτες που βρίσκονται εκτός της ατμόσφαιρας της Γης.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.