Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΝΕΟ ΒΑΤΕΡΛΟ Πιερρακάκη! ΑΛΑΛΟΥΜ από το υπ. Παιδείας για τον καύσωνα στα σχολεία…

Το αλαλούμ με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία, για προστασία από τον καύσωνα, συνεχίζεται αφήνοντας εκτεθειμένη την ηγεσία του υπό τον Κ. Πιερρακάκη. Δάσκαλοι σχολείων σε Νέα Ιωνία-Μεταμόρωση καταγγέλλουν ότι οι Δήμοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο. 
Κι ενώ στα πανεπιστήμια είχαμε ήδη είχαμε το πρώτο κρούσμα λιποθυμίας εν ώρας εξετάσεων – που αφορούσε φοιτητή στο ΑΠΘ – στα σχολεία ο τραγέλαφος με τις «οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα» συνεχίζεται. Η εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos δημοσίευσε την επιστολή διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς τους προέδρους των εξεταστικών κέντρων, όπου τους συστήνει «την προμήθεια ανεμιστήρων με ορθοστάτη δαπέδου και παρελκόμενων (πολύπριζων κλπ)», αλλά και την «προμήθεια κρύου νερού και χαρτοπετσετών ώστε να μη νοτίζουν τα γραπτά».
Προσθέτει ότι «αν οι αίθουσες είναι ικανοποιητικά κλιματιζόμενες δεν απαιτείται ανεμιστήρας αλλά δε θα ήταν κακή η προμήθεια κάποιων εφεδρικών» – μόνο που στα περισσότερα δημόσια σχολεία το κλιματιστικό είναι πολυτέλεια.

Προετοιμαστείτε… για λιποθυμίες
«Η επιλογή των δροσερότερων αιθουσών και ο αερισμός τους από πολύ πρωί θεωρείται δεδομένος», συμβουλεύει, λες και αν πάνε οι καθηγητές από τα χαράματα να αερίσουν τις αίθουσες δεν θα γίνουν φούρνος αργότερα. Καλού κακού λέει στους υπεύθυνους να είναι προετοιμασμένοι για λιποθυμίες μαθητ(ρι)ών, ενημερώνοντας ότι «σε εκδήλωση αδιαθεσίας εκ μέρους εξεταζόμενων, τηρούμε απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα στα κεφάλαια Δ των εγκυκλίων υλοποίησης των εξετάσεων».
Αναμενόμενη θεωρείται και η ανάγκη αναπλήρωσης επιτηρητών, αφού όλο και κάποιος μπορεί να καταρρεύσει από τη ζέστη.
Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι τα χρήματα για τους ανεμιστήρες και τα «παρελκόμενα» (που θα τρέξουν να τα προμηθευτούν στο παρά πέντε) θα τα βάλουν από την τσέπη τους οι καθηγητές, κόβοντας τιμολόγια «στη σχολική επιτροπή, απλώς ενημερώνοντάς τη, χωρίς αγκυλώσεις», και θα τα λάβουν όποτε…
Καταγγελία εκπαιδευτικών
Ενδεικτική του αλαλούμ που επικρατεί και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών «Σεφέρης» (Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση) για έλλειψη μέτρων προστασίας από τον καύσωνα. Απευθυνόμενοι στις δημοτικές αρχές των περιοχών ευθύνης τους, οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι ενώ είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν κλιματισμό, ζητώντας τους να λάβουν έκτακτα μέτρα, μέχρι χθες δεν υπήρξε καμία πρόνοια.
«Από την πρώτη μέρα του καύσωνα δεν είδαμε κανένα μέτρο να λαμβάνεται, ούτε καν ένα μπουκάλι δροσερό νερό για τον μαθητικό πληθυσμό. Επίσης οι σκιερές αίθουσες ή οι αίθουσες με κλιματισμό που αναφέρουν οι ανακοινώσεις των δημοτικών αρχών είναι προς αναζήτηση…», σημειώνουν.
Το μπαλάκι στους γονείς
Όσο για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τον καύσωνα, οι εκπαιδευτικοί σχολιάζουν σκωπτικά ότι «πραγματικά δεν ξέρουμε σε ποια χώρα (εκτός Ελλάδας ) απευθύνεται (!)». Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «εκτός από τα δροσερά νερά που καλούνται οι σχολικές επιτροπές να παρέχουν στους μαθητές όλα τα υπόλοιπα ανατίθενται στους γονείς και στον Σύλλογο Διδασκόντων».
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.