Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«ΖΑΛΙΖΟΥΝ» οι ανατιμήσεις! Είδος πολυτελείας ο καφές για τους Έλληνες…

Σε είδος πολυτελείας, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα ο καφές, καθώς οι ανατιμήσεις θα εκτοξεύσουν την τιμή του σε πακέτο μέχρι και στα 3 ευρώ.

Με μια βόλτα στις καφετέριες θα διαπιστώσει κανείς ότι οι τιμές είναι ήδη απλησίαστες, με παράγοντες της αγοράς να αναγγέλουν νέες αυξήσεις.

«Από δω και πέρα, θα είναι δύσκολο να βρείτε τον καφέ, (π.χ.) φρέντο εσπρέσσο, φρέντο καπουτσίνο, γενικά ό,τι είναι σε εσπρέσσο, κάτω από 2 ευρώ, επομένως μεγάλες οι αυξήσεις», δηλώνει εργαζόμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega».

«Για τον καφέ θεωρώ ότι είναι επιλογή σου. Εγώ τον πίνω στο σπίτι, για παράδειγμα. Αν θα βγω μια φορά την εβδομάδα, άντε να δώσω», αναφέρει μία πελάτισσα.

«Χρυσός» ο καφές στο χέρι
Οι νέες ανατιμήσεις θα αγγίξουν το 20% στις ήδη υψηλές τιμές του καφέ. Σήμερα ο αγαπημένος φρέντο εσπρέσσο κοστίζει για απευθείας παραλαβή από το κατάστημα και όχι κάθισμα εκεί (takeaway) από 2 έως 2,20 ευρώ, ενώ με τις ανατιμήσεις που έρχονται θα κοστίζει από 2,40 έως 2,60, ο φρέντο καπουτσίνο από 2,20 έως 2,40, που κοστίζει σήμερα, θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90.

Η διεθνής τιμή του καφέ έχει ήδη φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ μέσα στους τελευταίους 6 μήνες η χρηματιστηριακή αξία του αυξήθηκε κατά 74%.

Κύριες αιτίες για την αύξηση της τιμής του καφέ είναι: η μειωμένη ποσότητα σοδειάς λόγω της λειψυδρίας που αύξησε την τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta, αλλά και οι επιθέσεις των Χούθι στη Διώρυγα του Σουέζ, που αύξησαν το κόστος μεταφοράς.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια σταθερή τιμή, αλλά δεν ξέρω για πόσο», λέει εργαζόμενη. Οι νέες ανατιμήσεις στην τελική τιμή του καφέ αναμένεται να γίνουν ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.