Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θέλουν να αλλάξουν τον παγκόσμιο νόμο της βιολογίας για να εξηγήσουν τη γήρανση

Σε άρθρο του, ο μοριακός βιολόγος John Tower του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας εισάγει την έννοια της “επιλεκτικά πλεονεκτικής αστάθειας” ως θεμελιώδη βιολογική αναγκαιότητα. Αμφισβητεί την παραδοσιακή πεποίθηση ότι η ζωή τείνει προς τη σταθερότητα και τη διατήρηση των πόρων, προτείνοντας αντίθετα ότι κάποιο επίπεδο αστάθειας είναι απαραίτητο για την πολυπλοκότητα και την προσαρμοστικότητα των βιολογικών συστημάτων.

Ενώ πολλοί βιολογικοί νόμοι επικεντρώνονται σε πρότυπα που προάγουν τη σταθερότητα, ο Tower υποστηρίζει ότι η αστάθεια μπορεί επίσης να είναι επωφελής. Υποστηρίζει ότι με την εισαγωγή ενός βαθμού απρόβλεπτου και αλλαγής, τα βιολογικά συστήματα είναι σε θέση να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται σε νέα περιβάλλοντα πιο αποτελεσματικά.

Η θεωρία του Tower εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας στη ζωή. Αν και η σταθερότητα μπορεί να εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, μπορεί επίσης να περιορίζει την ικανότητα των οργανισμών να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η αστάθεια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενέργειας και πόρων, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην καινοτομία και την εξέλιξη.

Αγκαλιάζοντας την αστάθεια ως απαραίτητο συστατικό της ζωής, η έννοια του Tower προκαλεί την κατανόηση των βιολογικών διαδικασιών. Υποδηλώνει ότι οι γενετικές μεταλλάξεις και η γήρανση, που συχνά θεωρούνται αρνητικά αποτελέσματα της αστάθειας, είναι στην πραγματικότητα απαραίτητα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ζωντανών οργανισμών.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν έννοιες όπως η θεωρία του χάους και η κυτταρική συνείδηση, η ιδέα του Tower για την επιλεκτικά πλεονεκτική αστάθεια προσφέρει μια νέα προοπτική για την πολύπλοκη φύση των βιολογικών συστημάτων. Υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης της αλλαγής και της μεταβλητότητας προκειμένου να προαχθεί η προσαρμογή και η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.