Οι επιστήμονες αρχίζουν να μοιάζουν περιττοί: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέλαβε τον συντονισμό έξι αυτοματοποιημένων εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο ανακάλυψε νέα οργανικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προηγμένα οργανικά λέιζερ.
Εδώ και μια δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει λιγότερες από 20 οργανικές ενώσεις που εκπέμπουν φως και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λέιζερ.
Συγκριτικά, το σύστημα που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science χρειάστηκε λίγους μήνες για να αναγνωρίσει 21 νέα μόρια, να τα χρησιμοποιήσει σε πειραματικές συσκευές λέιζερ και να δοκιμάσει την απόδοσή τους.
Τα υλικά αυτά αναμένεται να επιτρέψουν την ενσωμάτωση πηγών λέιζερ σε εύκαμπτες φωτεινές μεμβράνες για οθόνες και εξοπλισμό επικοινωνιών, λέει η διεθνής ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε το πείραμα.
Μάλιστα ένα από τα νέα υλικά που αναγνωρίστηκαν εκπέμπει μπλε φως πιο αποδοτικά από οποιαδήποτε άλλη γνωστή οργανική ένωση, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Σαν συμφωνία»
To πείραμα μοιράστηκε σε έξι εργαστήρια που χρησιμοποιούν ρομπότ και άλλους αυτοματισμούς.
Τον συντονισμό ανέλαβε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης στη Νότια Κορέα.
Εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας ανέλαβαν να παραγάγουν τις πρώτες ύλες για τη σύνθεση των νέων υλικών.
Οι σκόνες αυτές αποστέλλονταν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου συνδυάστηκαν από ρομπότ για την παραγωγή υποψήφιων υλικών, των οποίων οι ιδιότητες εξετάστηκαν στο Τορόντο.
Για τους καλύτερους υποψήφιους, το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας αναλάμβανε την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων, οι οποίες αποστέλλονταν στο Πανεπιστήμιο του Κιούσου στην Ιαπωνία για τη δημιουργία συσκευών λέιζερ.
Η συνεργασία των έξι ρομποτικών εργαστηρίων «ήταν σχεδόν σαν συμφωνία» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Science ο Λι Κρόνιν, επικεφαλής του εργαστηρίου στη Γλασκόβη.
Ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας ήταν η ταχύτητα με την οποία οι κούριερ μετέφεραν τα δείγματα από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, είπε.
Ανάλογα πειράματα πραγματοποιούνται σε πολλά ακόμα εργαστήρια για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καταλυτών και τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αντικείμενα που παραδοσιακά απαιτούν πολλαπλές προσπάθειες με δοκιμές και λάθη.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι επιμέρους εργαστήρια που εξειδικεύονται σε ένα μόνο στάδιο της έρευνας μπορούν να συνεργαστούν χάρη στην ΑΙ και να λειτουργήσουν σαν ενιαία μονάδα για την επιστημονική πρόοδο.
Είναι μια νέα προσέγγιση που δεν αναμένεται να καταργήσει τους ίδιους τους επιστήμονες, υπόσχεται όμως να τους απαλλάξει από τα ανιαρά επαναλαμβανόμενα πειράματα στον εργαστηριακό πάγκο.