Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συντριβάνια με διαμάντια εκτοξεύονται στην επιφάνεια της Γης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διάλυση των υπερηπείρων προκαλεί εκρήξεις που στέλνουν συντριβάνια με διαμάντια να εκτοξεύονται στην επιφάνεια της Γης.

Τα διαμάντια σχηματίζονται στον φλοιό της Γης, σε βάθος περίπου 150 χιλιόμετρα. Ανεβαίνουν στην επιφάνεια πολύ γρήγορα σε εκρήξεις που ονομάζονται κιμπερλίτες. Αυτοί οι κιμπερλίτες ταξιδεύουν με ταχύτητα μεταξύ 11 και 83 mph (18 έως 133 km/h) και ορισμένες εκρήξεις μπορεί να έχουν δημιουργήσει εκρήξεις αερίων και σκόνης που μοιάζουν με τον Βεζούβιο, δήλωσε ο Thomas Gernon, καθηγητής Γης και Κλιματικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. στην Αγγλία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κιμπερλίτες εμφανίζονται πιο συχνά σε περιόδους που οι τεκτονικές πλάκες αναδιατάσσονται, είπε ο Gernon, όπως κατά τη διάλυση της υπερηπείρου Παγγαία. Παραδόξως, όμως, οι κιμπερλίτες συχνά εκρήγνυνται στη μέση των ηπείρων, όχι στις άκρες- και αυτός ο εσωτερικός φλοιός είναι παχύς, σκληρός και δύσκολο να διαταραχθεί αναφέρει το livescience.

«Τα διαμάντια βρίσκονται στη βάση των ηπείρων για εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια», είπε ο Gernon. «Πρέπει να υπάρχει κάποιο ερέθισμα που τους οδηγεί ξαφνικά, γιατί αυτές οι ίδιες οι εκρήξεις είναι πραγματικά ισχυρές, πραγματικά εκρηκτικές».

Ο Gernon και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν ψάχνοντας για συσχετισμούς μεταξύ των ηλικιών των κιμπερλιτών και του βαθμού κατακερματισμού των πλακών που εμφανιζόταν εκείνη την εποχή. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια, υπάρχει ένα μοτίβο όπου οι πλάκες αρχίζουν να αποσυντίθενται και μετά 22 έως 30 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, οι εκρήξεις κιμπερλίτη κορυφώνονται. (Αυτό το μοτίβο ίσχυε και τα τελευταία 1 δισεκατομμύριο χρόνια, αλλά με μεγαλύτερη αβεβαιότητα δεδομένων των δυσκολιών εντοπισμού γεωλογικών κύκλων τόσο πολύ πίσω.)

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εκρήξεις κιμπερλίτη εντάχθηκαν στη σημερινή Αφρική και Νότια Αμερική ξεκινώντας περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια μετά τη διάλυση της νότιας υπερηπείρου Gondwana, περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η σημερινή Βόρεια Αμερική είδε επίσης μια ακίδα στους κιμπερλίτες αφού η Παγγαία άρχισε να διασπάται πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι εκρήξεις κιμπερλίτη φαινόταν να ξεκινούν από τις άκρες των ρωγμών και στη συνέχεια να βαδίζουν σταθερά προς το κέντρο των χερσαίων μαζών.

Για να καταλάβουν τι οδήγησε αυτά τα μοτίβα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλά μοντέλα υπολογιστών του βαθύ φλοιού και του ανώτερου μανδύα. Βρήκαν ότι όταν οι τεκτονικές πλάκες αποχωρίζονται, η βάση του ηπειρωτικού φλοιού λεπταίνει – ακριβώς όπως ο φλοιός επάνω στην κορυφή απλώνεται και σχηματίζει κοιλάδες. Ο ζεστός βράχος ανεβαίνει, έρχεται σε επαφή με αυτό το πλέον διαταραγμένο όριο, ψύχεται και βυθίζεται ξανά.

Πώς όμως αυτές οι αστάθειες προκαλούν εκρήξεις από το βάθος του φλοιού; Όλα είναι στην ανάμειξη των σωστών υλικών, είπε ο Gernon. Οι αστάθειες είναι αρκετές για να επιτρέψουν στους βράχους από τον άνω μανδύα και τον κάτω φλοιό να ρέουν μεταξύ τους.

αυτό αναδεύει μαζί πέτρες με πολύ νερό και διοξείδιο του άνθρακα παγιδευμένο μέσα του, μαζί με πολλά βασικά ορυκτά κιμπερλίτη – συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών. Το αποτέλεσμα είναι σαν να κουνάς ένα μπουκάλι σαμπάνιας, είπε ο Gernon: εκρήξεις με πολλές δυνατότητες και άνωση για να τις οδηγήσουν στην επιφάνεια.

Πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.