Με το James Webb, αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν καυτό πλανήτη από λάβα, τον 55 Cancri e, που τα δεδομένα δείχνουν πως αποτελείται από διαμάντια. Αυτός ο πλανήτης δημιούργησε εκ νέου μια δεύτερη ατμόσφαιρα, αφού το αστέρι του κατέστρεψε την πρώτη.
Ο πλανήτης, βρίσκεται μόλις 41 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και έχει δύο φορές το μέγεθος της Γης και 9 φορές την μάζα της. Οι επιστήμονες έχουν ταξινομήσει τον πλανήτη σαν υπερ-Γη, όχι γιατί είναι βιώσιμος, αλλά γιατί έχει μεγαλύτερο μέγεθος από την Γη, αλλά είναι ελαφρύτερος από πλανήτες όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας. Και κάπου εδώ, τελειώνουν οι συγκρίσεις που μπορούμε να κάνουμε.
Ο 55 Cancri e έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα, που οι αστρονόμοι υποθέτουν πως αποτελείται κυρίως από άνθρακα, που έχει συμπιεστεί αρκετά για να μετατραπεί σε διαμάντι. Το απίστευτο όμως είναι πως αυτός ο εξωπλανήτης βρίσκεται μόλις 2.3 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το άστρο του, που μοιάζει με τον ήλιο μας. Αυτό είναι ίσο με 0.01544 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου. Αυτή η απόσταση σημαίνει πως ο πλανήτης που ψήνεται στην κυριολεξία, κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του, κάθε 17 ώρες. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του είναι περίπου στους 2.400 βαθμούς Κελσίου.
Η ακτινοβολία από το άστρο του διέλυσε την πρωταρχική ατμόσφαιρα του 55 Cancri e, όπως συμβαίνει με όλους τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα άστρα τους σε τόσο μικρή απόσταση. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ένα παχύ στρώμα αερίων που περιβάλλει τον πλανήτη, δείχνοντας πως ίσως έχει δημιουργηθεί μια νέα ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες πίσω από την ανακάλυψη, πιστεύουν πως γνωρίζουν πως συνέβη αυτό.
«Μετρήσαμε τις θερμικές εκπομπές από αυτόν τον βραχώδη πλανήτη και η μέτρηση δείχνει ότι ο πλανήτης έχει μια ουσιαστική ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Renyu Hu, μέλος της ομάδας πίσω από αυτήν την ανακάλυψη και ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech). «Αυτή η ατμόσφαιρα πιθανότατα υποστηρίζεται από την εκτόξευση αερίων από το βραχώδες εσωτερικό του 55 Cancri e, και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μέτρηση δευτερεύουσας ατμόσφαιρας σε βραχώδη εξωπλανήτη . Είναι πολύ συναρπαστικό.»
O 55 Cancri e αψήφησε το αστέρι του
Ο 55 Cancri e ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 2004, λόγω της ταλάντωσης που προκάλεσε στον κίνηση του αστέρα, όπως φαίνεται από την Γη. Αυτή ονομάζεται μέθοδος ανακάλυψης εξωπλανητών με ακτινική ταχύτητα για ανακάλυψη εξωπλανητών. Αρχικά ονομαζόταν Janssen, ο κόσμος ήταν η πρώτη υπερ-Γη που εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό αστέρι της κύριας ακολουθίας ή ένα αστέρι που εξακολουθεί να μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο στον πυρήνα του.
Προφανώς, ο πλανήτης τράβηξε το ενδιαφέρον και στην συνέχεια μάθαμε πως η τροχιά του έχει διάρκεια 0.7 της ημέρας για μια πλήρη περιστροφή γύρω από το αστέρι του και η σύνθεση από άνθρακα. Το 2016 το Hubble προσδιόρισε πως η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο.
Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για να εξηγηθεί η ατμόσφαιρα του 55 Cancri e.
Πρώτον, η υπερ-Γη θα μπορούσε να είναι ένας κόσμος λάβας στην κορυφή του οποίου υπάρχει μια λεπτή, εξατμισμένη πυριτική ατμόσφαιρα. Θα ήταν φτιαγμένο από τα πτητικά και τις χημικές ενώσεις του πλανήτη όπως ο άνθρακας, το άζωτο, το υδρογόνο και το θείο που μπορούν εύκολα να χαθούν λόγω της ακτινοβολίας από το άστρο του. Ή, εναλλακτικά, ο πλανήτης θα μπορούσε να έχει μια παχιά δευτερεύουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου μέσω των ηφαιστείων.
Με την βοήθεια του James Webb, ο Hu και οι συνεργάτες του, απέκλεισαν την πιθανότητα πως πρόκειται για έναν γυμνό κόσμο λάβας, χωρίς ουσιαστική ατμόσφαιρα.
Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πλανήτης είναι ένα τοπίο κόλασης, καλυμμένο με λάβα. Η ομάδα πιστεύει πως η λιωμένη φύση του, βοήθησε να αναπτύξει δευτερεύουσα ατμόσφαιρα.
“Το 55 Cancri e είναι τόσο κοντά στο άστρο που δέχεται πολλή θερμότητα με τη μορφή ακτινοβολίας. Αυτή η θερμότητα διατηρεί τη θερμοκρασία στον πλανήτη πολύ υψηλή”, είπε ο Hu. “Σε αυτές τις θερμοκρασίες, τα πάντα στον πλανήτη είναι λιωμένα. Εάν είναι βράχος, είναι λιωμένη λάβα, η οποία βοηθά τη διαδικασία εξάτμισης που υποστηρίζει μια δευτερεύουσα ατμόσφαιρα λόγω μιας λιωμένης επιφάνειας.”
Εξήγησε ότι το αέριο διαλύεται στον παγκόσμιο ωκεανό λάβας του Cancri 55, «ξεφυσώντας» συνεχώς για να σχηματίσει τη δευτερεύουσα ατμόσφαιρα.
Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η αρχική ατμόσφαιρα του 55 Cancri e, που θα είχε από τον σχηματισμό του γύρω από το άστρο του, θα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Ωστόσο, η σύνθεση της δευτερεύουσας ατμόσφαιρας που αντικατέστησε την πρώτη παραμένει αβέβαιη.
Πηγή: Techmaniacs