Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο πρώτος άνθρωπος με Neuralink chip στον εγκέφαλο αντιμετώπισε πρόβλημα

Σας έχουμε ξαναμιλήσει για τον Noland Arbaugh, τον πρώτο άθρωπο που δέχθηκε το chip της Neuralink στον εγκέφαλό του, στα πλαίσια κλινικών δοκιμών. Η Neuralink είναι μια εταιρία του Elon Musk με σκοπό την αντιμετώπηση των κινητικών προβλημάτων σε ασθενείς.

Πλέον έχουν περάσει 100 ημέρες από το χειρουργείο και η Neuralink έβγαλε ανακοίνωση για να μας ενημερώσει για την κατάσταση του Noland. Στην ανακοίνωση αποκάλυψε πως η τεχνολογία αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα, που όμως οι μηχανικοί της Neuralink έσπευσαν να διορθώσουν.

Ο Noland μαζί με την Neuralink κατάφεραν κάτι μαγικό, αφού ο ασθενής ήταν παράλυτος από τους όμους και κάτω. Όμως με το chip της Neuralink, μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει υπολογιστή και να παίξει παιχνίδια με τους φίλους του, μόνο με την σκέψη του. Όμως ο δρόμος μέχρι σήμερα δεν ήταν μόνο ρόδινος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση, κάποια νήματα που συνδέουν το chip με τον εγκέφαλο, αποκολλήιηκαν από τις θέσεις τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποτελεσματικά ηλεκτρόδια που λαμβάνει πληροφορίες το chip, κάτι που σημαίνει μείωση στον δείκτη BPS (Bits Per Second)

Όμως οι μηχανικοί της εταιρίας βρήκαν λύση σχεδόν αμέσως. Με το σενάριο μιας νέας επέμβασης να απορρίπεται λόγο κινδύνου, οι μηχανικοί της Neuralink, τροποποιησαν τον αλγόριθμο καταγραφής, ώστε να είναι πιο αυαίσθητος στην λήψη σημάτων από τα εγκεφαλικά νεύρα. Παράλληλα βελτίωσαν και την μετάφραση αυτών των σημάτων σε κινήσεις του ποντικιού. Μαζί με άλλες βελτιώσεις που έκαναν στο περιβάλλον χρήσης, οι μηχανικοί κατάφεραν σταδιακά να ξεπεράσουν ακόμα και τις αρχικές επιδόσεις του, πριν από το πρόβλημα.

O Noland δηλώνει ευτυχής και πλέον μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους φίλους του, ενώ έχει λιώσει στο Civilizations και στο Mario Kart. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει 8ωρες συνεδρίες με την ομάδα του Neuralink, ενώ τα Σαββατοκύριακά είναι για προσωπική χρήση του συστήματος και φυσικά για αναψυχή. Αρκετές φορές ξεπερνάει τις 10 ώρες χρήσης του Neuralink την ημέρα, ενώ πρόσφατα έφτασε τις 69 ώρες χρήσης σε μία μόλις εβδομάδα, μοιρασμένο σε συνεδρίες και προσωπική χρήση.

Στόχος της Neuralink είναι να επαναφέρει την κινητικότητα σε παραπληγικά άτομα, όμως μέχρι την επίτευξη του στόχου μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ο έλεγχος του υπολογιστή με το Neuralink, είναι το πρώτο βήμα.

«Το μεγαλύτερο πράγμα με την άνεση είναι ότι μπορώ να ξαπλώσω στο κρεβάτι μου και να χρησιμοποιήσω [το σύνδεσμο]. Οποιαδήποτε άλλη βοηθητική τεχνολογία έπρεπε να έχει κάποιον άλλο να βοηθήσει ή να με βάλει να καθίσω. Το να κάθομαι προκαλεί στρες ψυχικά και στο σώμα μου που θα μου προκαλούσε πληγές πίεσης ή σπασμούς. Με αφήνει να ζω με τον δικό μου χρόνο, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να με προσαρμόσει, κ.λπ. όλη την ημέρα». — Noland Arbaugh

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.