Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι άνθρωποι που γίνονται απόμακροι και κυνικοί όσο μεγαλώνουν, εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

Μεγαλώνοντας, κάποιοι από εμάς μπορεί να γινόμαστε πιο απόμακροι και ίσως, κυνικοί. Πρόκειται για μία αλλαγή που δεν συμβαίνει εν μία νυκτί.  Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά συχνά χαρακτηρίζονται από ορισμένες στάσεις.  Όμως, τα χαρακτηριστικά σημεία μπορεί να μην γίνουν αμέσως αντιληπτά από το περιβάλλον μας.

Οι άνθρωποι που γίνονται απόμακροι και κυνικοί όσο μεγαλώνουν, εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

  • Αυξημένη απομόνωση
  • Μεγαλύτερη απαισιοδοξία
  • Συχνή κριτική στη νεότερη γενιά
  • Λιγότερος ενθουσιασμός για νέες εμπειρίες
  • Αυξημένη αρνητικότητα προς τις αλλαγές
  • Μειωμένη ενσυναίσθηση
  • Παραμέληση της εξωτερικής εμφάνισης
  • Έντονος σαρκασμός
  • Μειωμένα κίνητρα
  • Απροθυμία για συναισθηματική έκφραση

Πώς τα χαρακτηριστικά σημάδια της κοινωνικής απομόνωσης και ο κυνισμός εκφράζονται στη συμπεριφορά ενός ατόμου με το πέρασμα του χρόνου.

Αυξημένη απομόνωση

Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι απομακρύνονται από κοινωνικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να αποδίδεται σε διάφορους λόγους, όπως το πένθος ή προβλήματα υγείας, που δυσκολεύουν την κοινωνικοποίηση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι η απομόνωση οδηγούν στην ανάπτυξη ενός κυνικού τρόπου σκέψης και κοσμοαντίληψης.

Όσο είμαστε μόνοι, είναι ευκολότερο να εγκλωβιστούμε σε αρνητικές σχέσεις, κάτι που, σε βάθος χρόνου οδηγεί στην ανάπτυξη μίας πιο κυνικής προοπτικής και αντίληψης του κόσμου.

Μεγαλύτερη απαισιοδοξία

Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι χάνουν τον ενθουσιασμό τους για τη ζωή και τους ανθρώπους. Ορισμένοι ωστόσο, φτάνουν στο σημείο να δείχνουν έντονα σημεία κυνικότητας και αρχίζουν να βλέπουν μόνο τα αρνητικά σε όσα τους συμβαίνουν.

Ακόμη, μπορεί να ενοχλούνται και από ασήμαντα πράγματα ή μικρές δυσκολίες, σχολιάζοντας διαρκώς πόσο άτυχοι είναι και πόσο άσχημη η πραγματικότητα.  Η απώλεια της ελπίδας, η αυξανόμενη διάθεση αρνητικότητας, δείχνουν ότι το άτομο αρχίζει να κλείνεται στον εαυτό του και να βλέπει τα πράγμα με κυνισμό.

Συχνή κριτική στη νεότερη γενιά

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα μεγαλύτερα άτομα να κριτικάρουν τη νεότερη γενιά. Ωστόσο, αν αυτή η κριτική είναι μόνιμη  και υπερβολικά σκληρή, μπορεί να είναι ένα σημάδι κυνισμού. Και όμως,  υπάρχει ειδικός όρος για αυτό; Ονομάζεται “juvenoia” – ένας υπερβολικός φόβος για την επιρροή της κοινωνικής αλλαγής στα παιδιά και τους νέους.

Έτσι, αν παρατηρήσετε κάποιον να συγκρίνει συνεχώς τις «παλιές καλές μέρες» με τον σημερινό κόσμο με αρνητικό πρόσημα, ίσως αυτό να συνιστά σημάδι απόσυρσης και κυνικότητας.

Λιγότερος ενθουσιασμός για νέες εμπειρίες

Είναι φυσικό, μεγαλώνοντας να μην ενθουσιαζόμαστε το ίδιο εύκολα για τις καινοτομίες. Αν όμως κάποιος δείχνει παντελή αδιαφορία για οτιδήποτε άγνωστό, ίσως αυτό να συνιστά σημάδι μεγαλύτερου κυνισμού. Είτε η άρνηση αφορά ένα νέο εστιατόρια, ένα νέο ταξίδι ή απλώς τις νέες γνωριμίες, όταν ένας άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται για το νέο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει στροφή προς την αρνητικότητα και τον κυνισμό.

Να διατηρείτε το μυαλό σας ανοιχτό και να είστε πρόθυμοι να εξερευνήστε νέα πράγματα. Η ίδια η ζωή άλλωστε, είναι γεμάτη εκπλήξεις και δεν παύει να μας προσφέρει νέες εμπειρίες.

Αυξημένη αρνητικότητα προς τις αλλαγές

Αν και η αλλαγή είναι μία αναπόδραστη πραγματικότητα της ζωής, πολλοί είναι εκείνοι που αντιστέκονται σ’ αυτή και δεν τη θέλουν. Αυτή η αλλαγή εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Μπορεί οι άνθρωποι να αρνούνται ν’ αλλάξουν το πρόγραμμά τους, ενδεχομένως ν’ αντιδρούν έντονα στις τεχνολογίες και τις αλλαγές της κοινωνίας. Η αντίσταση στην αλλαγή και την πρόοδο, μπορεί να αποτελεί σημάδι απομάκρυνσης, εσωστρέφειας και υιοθέτησης κυνισμού.

Μειωμένη ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα των ανθρώπων να συναισθάνονται, να συμμερίζονται τη συναισθηματική κατάσταση άλλων ανθρώπων και είναι το στοιχείο που κάνει δυνατή την ανθρώπινη επαφή. Μεγαλώνοντας ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χάνουν σταδιακά την ενσυναίσθηση και το ενδιαφέρον τους για τους άλλους ανθρώπους.

Ίσως, στο άκουσμα των προβλημάτων των άλλων να μοιάζουν αδιάφοροι. Η αναγνώριση της ανησυχητικής συμπεριφοράς, είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αντιμετώπισή της. Αναγκαία στοιχεία είναι η υπομονή, η κατανόηση και η ενσυναίσθηση για την ουσιαστική επικοινωνία και τη διατήρηση της ανθρώπινης επαφής.

Παραμέληση της εξωτερικής εμφάνισης

Έτυχε ποτέ να παρατηρήσετε σε κάποιον συγγενή ή αγαπημένο σας πρόσωπο κάποια ριζική αλλαγή στην εμφάνιση; Σας έτυχε να έχετε κάποια θεία που κάποτε ήταν κοκέτα και σταδιακά άρχισε να εγκαταλείπει την περιποίησή της. Μία τέτοια αδιαφορία μαρτυρά και αμέλεια για την ένταξη και την αντίληψη του εαυτού μας από τον κόσμο.

Η  αλλαγή μπορεί να υποδηλώνει μια μετατόπιση προς την απόσυρση. Η  συνεχής αμέλεια για την προσωπική περιποίηση μπορεί να υποδηλώνει κάποιους λόγους  ανησυχίας.

Έντονος σαρκασμός

Ο σαρκασμός μπορεί ενίοτε, να έχει πλάκα, να είναι δείγμα χιούμορ και ευφυΐας. Όταν ωστόσο κάποιος είναι μόνο σαρκαστικός και δεν έχει άλλη γλώσσα επικοινωνίας, αυτό είναι δείγμα σταδιακής αλλαγής προοπτικής για τη ζωή. Αυτό καθώς, ο σαρκασμός δεν απέχει πολύ απ’ τον κυνισμό, ειδικά όταν πρόκειται για σαρκαστικά σχόλια που είναι υποτιμητικά ή ταπεινωτικά για τους άλλους. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας βοηθούν τη συναισθηματική έκφραση, αποτρέποντας τη συσσώρευση αρνητικότητας και βλαπτικού, κατά τα άλλα, κυνισμού.

Μειωμένα κίνητρα

Η ύπαρξη κινήτρων,  είναι σαν το καύσιμο που μας κάνει να συνεχίζουμε. Όσο όμως,  οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να παρατηρηθεί ότι έχουν ολοένα και λιγότερα κίνητρα. Ξαφνικά, δεν αδιαφορούν για τα  χόμπι για τα οποία άλλοτε είχαν πάθος, ή δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον.

Αυτή η μείωση στα κίνητρα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αισθάνονται λίγο ξεκομμένοι και κυνικοί για  τη ζωή. Αλλά, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να ανάψεις αυτήν τη σπίθα ξανά! Ενθαρρύνοντάς τους να βρουν χαρά στα μικρά πράγματα και ενθαρρύνοντάς τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Απροθυμία για συναισθηματική έκφραση

Ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι της υιοθέτησης κυνικής συμπεριφοράς, είναι η άρνηση συναισθηματικής έκφρασης. Μπορεί να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, να αποφύγουν να συζητήσουν τις σκέψεις τους, ή ακόμα να ακυρώνουν τη σημασία της συναισθηματικής έκφρασης συνολικά.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα εμπόδιο μεταξύ αυτών και των ανθρώπων γύρω τους, διογκώνοντας περαιτέρω τα συναισθήματα της απομόνωσης. Αλλά εδώ είναι το θέμα. Δείξτε τους έμπρακτα ότι τα συναισθήματά τους έχουν αξία και όλοι πρέπει να νιώθουν τόσο τα καλά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα.

Tip: Καθώς τα αγαπημένα μας πρόσωπα μεγαλώνουν, μπορεί να απομακρύνονται και να γίνονται περισσότερα κυνικά.  Αλλά αντί να απωθούμε αυτές τις αλλαγές, είναι απαραίτητο να προσφέρουμε υποστήριξη και κατανόηση σε όσους δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν.

Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε τις ανησυχίες τους, να αφουγκραστείτε τα συναισθήματά τους και να τους υπενθυμίσετε την ομορφιά και τη χαρά που εξακολουθεί να έχει να η ζωή.  Ενθαρρύνετέ τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν, να παραμένουν σε επαφή με φίλους και οικογένεια και να ζητούν επαγγελματική βοήθεια, αν χρειάζεται.

Δείχνοντας ενσυναίσθηση, μπορείτε να τους διευκολύνετε να διαχειριστούν τη δύσκολη αυτή περίοδο, νιώθοντας την υποστήριξή σας σε κάθε νέο, άγνωστο βήμα.

Πηγή: enikos

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.