Πιθανότατα να έχετε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή σας ότι το να σας απορροφήσει μία μαύρη τρύπα στο σύμπαν αποτελεί έναν από τους πιο βασανιστικούς και οδυνηρούς θανάτους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη για αυτές, εάν σκεφτείτε ότι η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε από μια τέτοια τρύπα ήταν μόλις πέντε χρόνια πριν.

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς είναι να παγιδεύεστε μέσα σε μία, τι θα βλέπατε και πώς θα νιώθατε. Η NASA το σκέφτηκε πρώτη και φρόντισε —με τη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά— να φτιάξει μια εξαιρετικά λεπτομερή προσομοίωση.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε μόλις εχθές (7/5) στο Youtube. Σύμφωνα με το Lad Bible χρειάστηκε μόλις 5 ημέρες για να δημιουργηθεί μέσω του υπερυπολογιστή Discover της NASA, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Προσομοίωσης Κλίματος της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

Στο βίντεο προσεγγίζουμε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας κανονικός φορητός υπολογιστής θα χρειαζόταν πάνω από 10 χρόνια για να δημιουργήσει την προσομοίωση, καθώς θα έπρεπε να επεξεργαστεί πάνω από 10 terabytes δεδομένων.

Στο βίντεο προσεγγίζουμε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

«Spaghettification»

Ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex, Xavier Calmet, δήλωσε ότι η βαρυτική δύναμη μιας μαύρης τρύπας θα γινόταν τόσο έντονη που θα βιώναμε κάτι που ονομάζεται «spaghettification».

«Το σώμα σας θα τεντωθεί σε ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό του γνωστού μακρόστενου ζυμαρικού, μέχρι να διαλυθεί από την ισχυρή βαρυτική δύναμη», δήλωσε στη Daily Mail.

Στην αρχή του βίντεο, πλησιάζουμε το κενό, βλέποντας τον φωτεινό πορτοκαλί «δίσκο προσαύξησης», ο οποίος είναι ένας καυτός δίσκος αερίου που περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, λειτουργώντας ως η κύρια πηγή φωτός της.

Αποτελείται από διάφορα υλικά που εκπέμπουν ενέργεια, καθώς πέφτουν μέσα στη μαύρη τρύπα, είτε πρόκειται για αέριο, είτε για σκόνη, είτε για ύλη. Φαίνεται επίσης η σφαίρα πρωτονίων, ένας λεπτός δακτύλιος φωτός που σχηματίζεται κοντά στον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας.

Καθώς εισερχόμαστε στη μαύρη τρύπα, αρχίζουμε να περιστρεφόμαστε, ενώ όλο το φως γύρω μας μοιάζει να κάμπτεται.

Η NASA λέει ότι το βίντεο είναι σε μεγάλο βαθμό επιταχυνόμενο, αντιδρώντας περίπου στο 60% της ταχύτητας του φωτός για να δείξει τη διαδικασία σε μόλις ένα λεπτό – με την οπτική γωνία να αντιπροσωπεύει αυτήν ενός αστροναύτη, αν οι άνθρωποι καταφέρουν ποτέ να φτάσουν σε μια μαύρη τρύπα.

Πηγή: tanea