Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κρατικοί ψεκασμοί χαϊβανίτιδας

Ανεκτίμητη η προσφορά της πολιτικής τάξης στην υπόθεση της Παιδείας. Μόνο που εκείνοι που ωφελούνται δεν είναι οι Έλληνες

Του Παναγιώτη Λιάκου

Οι φωτογραφίες βλέπουμε λήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, στο Μαρούσι, με διαφορά λίγων μέτρων. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ανορθογραφία. Το χαρτί που έχει κολληθεί στο τζάμι μάς ενημερώνει ότι «ο χώρος παρακολουθήτε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης». Άραγε εκείνος που βλέπει όσα προβάλλονται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης έχει καταλάβει ότι υπάρχουν δύο ορθογραφικά λάθη σε μία λέξη; Δεν μπορεί να την αλλάξει επιτέλους την αφισέτα και να βάλει μια σωστή όπου θα αναγράφεται το ορθόν «παρακολουθείται»; Κάθε φορά που οι ψυχαναγκαστικοί (και δεν είναι λίγοι) περνούν από εκεί, βλέπουν το λάθος και δεν το αντέχουν. Κρίμα να μένει έτσι η λέξη, με μακελεμένη τη ορθογραφία της σαν σφαχτάρι, να κρέμεται στο τσιγκέλι της αδαημοσύνης…

Στην άλλη φωτογραφία βλέπουμε μία σχεδόν φιλότιμη προσπάθεια να διασωθεί, έστω υπό τη μορφή του σχήματος λόγου, η δοτική πτώση. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προθέσεις του καταστηματάρχη: «Λόγω τέλος εποχής» γράφει αντί για το ορθόν «λόγω τέλους εποχής». Με τη λέξη «λόγω» σχηματίζουμε προθετική έκφραση, η οποία δηλώνει αιτία και συντάσσεται με γενική πτώση. Κλειστόν λόγω αδείας. Η κυβέρνηση έπεσε λόγω ανικανότητας. Αθωώθηκε λόγω βλακείας.

Και το πρόβλημα της χαώδους απόστασης που έχει δημιουργηθεί από τις λαϊκές μάζες με την ίδια τους τη γλώσσα δεν υπάρχει μόνο στα αστικά κέντρα. Μια μικρή βόλτα αν κάνει κάποιος, οπουδήποτε στην Ελλάδα, θα δει τον αφελληνισμό να καλπάζει πάνω στο μαύρο άτι της αγραμματοσύνης – κι αυτό είναι μια προσφορά της ελληνόφωνης πολιτικής τάξης στα -μικρά και μεγάλα- γειτονικά κράτη που θέλουν να αρπάξουν σάρκες από την επικράτειά μας και τα εθνικά μας «ασημικά».

Ο Γεώργιος Ράλλης επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας κατήργησε την καθαρεύουσα, ο Ελευθέριος Βερυβάκης επί ανδρεϊκής πασοκάρας κατήργησε το πολυτονικό σύστημα γραφής, και γενικά το σύστημα επί δεκαετίες επενδύει στην αγραμματοσύνη, στον αναλφαβητισμό, στη βλακεία και τη χυδαιότητα. Και η επένδυση όλων τούτων αποδίδει.

Καταστρεφόμεθα με δημοκρατικότατες διαδικασίες και όλα τα έξοδα της κηδείας της Ελλάδος πληρωμένα από εμάς.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.