Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Gliese-12b: Μόλις ανακαλύφθηκε κατοικήσιμος πλανήτης σε τρομερά κοντινή συμπαντική απόσταση

Ένας κόσμος με μια τρομακτική ομοιότητα με τη Γη ανακαλύφθηκε σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι μόλις 40 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Ο εν λόγω εξωπλανήτης Gliese-12b έχει παρόμοια ακτίνα με τον πλανήτη μας και παρόμοια βραχώδη σύνθεση.

Ο εξωπλανήτης φέρει την ονομασία Gliese-12b βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το αστέρι του που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ζωή παρόμοια όπως τη γνωρίζουμε. Κατά τη γνώμη μου, ο πλανήτης αυτός θα μας δώσει την πιο ξεκάθαρη απάντηση για κατοικήσιμους πλανήτες για το αν μπορούν να υποστηρίξουν κατοικήσιμες συνθήκες, δηλώνει ο αστροφυσικός Shishir Dholakia 

Το αστέρι που το φιλοξενεί είναι ανενεργό, είναι εξαιρετικά κοντά του. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν ο Gliese-12b έχει ατμόσφαιρα. Αυτός είναι ο παράγοντας που θα κάνει μια μεγάλη διαφορά για το αν ο κόσμος αυτός υποστηρίζει τη ζωή όπως η Γη.

Ο Gliese-12b αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για μελέτη για το αν πλανήτες σε μέγεθος της Γης που περιστρέφονται γύρω από αστέρια μπορούν να διατηρήσουν τις ατμόσφαιρές τους, ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της δυνατότητας κατοίκησης σε πλανήτες στον γαλαξία μας.

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί περισσότεροι από 5.600 πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, ακόμη όμως δεν έχουμε βρει μια δεύτερη Γη. Για να μπορέσουμε όμως να τη βρούμε θα πρέπει να ικανοποιούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ο εξωπλανήτης θα πρέπει να είναι κοντά στο αστέρι, ώστε η θερμοκρασία του πλανήτη να διατηρείται σε τέτοια επίπεδα ώστε το νερό να είναι σε υγρή και όχι παγωμένη κατάσταση. Αλλά ούτε και τόσο κοντά, ώστε το νερό να εξατμιστεί άμεσα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πλανήτης έχει ακτίνα ακριβώς την ίδια με τη Γη και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι που τον φιλοξενεί κάθε 12.76 ημέρες. Στο δικό μας ηλιακό μας σύστημα η απόσταση είναι πολύ μικρή, αλλά το αστέρι Gliese-12 είναι ένας ερυθρός νάνος πολύ πιο ψυχρός και πιο σκοτεινός από τον ήλιο. Η ακτινοβολία που παίρνει είναι 1.6x η ακτινοβολία που λαμβάνει η Γη από τον Ήλιο.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία της Γης είναι 15 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας της εγγύτητάς του με τη Γη, την ακτίνα του και την θέση της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού του, ο Gliese-12b αντιπροσωπεύει τον καλύτερο υποψήφιο για την μελέτη της ανάπτυξης και της εξέλιξης των κατοικήσιμων συνθηκών.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.