Η προσπάθεια να στριμώξουν την κυβέρνηση αναδεικνύοντας τα αδιέξοδά της μπορεί να δείχνει μεν σωστή, αλλά εξελίσσεται και σε δίκοπο μαχαίρι
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Κι ενώ τη σκυτάλη από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που μίλησε για «Μακεδονία» πήρε χθες ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων και επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κινούμενος στο ίδιο ακριβώς πνεύμα μαζί της, στο εγχώριο σκηνικό εντείνεται μέρα με την ημέρα η αγωνία για το πώς θα επηρεάσει το όλο θέμα την εκλογική συμπεριφορά εν όψει της 9ης Ιουνίου.
Αν πάντως στο στρατόπεδο της Ν.Δ. η διγλωσσία και η αλλοπρόσαλλη, αντιφατική τακτική προκαλεί ταραχή και νέες ρωγμές στο εκλογικό ακροατήριό της -που επιχειρούν με διάφορους σκηνοθετημένους τρόπους να «μαζέψουν»- αυτό δεν σημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τα πάνε καλύτερα.
Η προσπάθεια να στριμώξουν την κυβέρνηση αναδεικνύοντας τα αδιέξοδά της μπορεί να δείχνει μεν σωστή, αλλά εξελίσσεται και σε δίκοπο μαχαίρι. Παθαίνει ζημιά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εστιάζοντας επιπλέον στο θέμα των τριών μνημονίων συνεργασίας μοιάζει σαν να ρίχνει αλάτι σε μια (δική του) πληγή…
Αυτό το λένε σύμφωνα με καθ’ όλα αξιόπιστες πληροφορίες και οι τελευταίες (πραγματικές) δημοσκοπικές έρευνες για τις οποίες ενημερώνεται η Κουμουνδούρου. Μολονότι μεταδίδεται μάλιστα από εκεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για άνοδο της συσπείρωσης και βελτίωση των πανελλαδικών ποσοστών κοντά στα επίπεδα του περσινού Ιουνίου, στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται -ειδικά μετά την αναθέρμανση της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών- χαμηλές πτήσεις. Παρά και τις περιοδείες του ίδιου του Στέφ. Κασσελάκη…
Εκτός από τη Ν.Δ., το θέμα των Σκοπίων αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα και του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα το 2023. Όπως είχε συμβεί και το 2019. Πάει για να… τριτώσει τώρα;
Μια σύντομη ανασκόπηση στις προ έτους κάλπες επιβεβαιώνει ότι σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πολύ κάτω και από το εθνικό ποσοστό του 17,83%. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών η κατρακύλα δεν έπαψε να συνεχίζεται!
Στο Κιλκίς, για παράδειγμα, με 12,6% είχε έρθει τρίτο κόμμα, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, όταν το 2019 βρισκόταν στο 23,2%. Στη Δράμα επίσης πίσω από το ΠΑΣΟΚ με μόλις 13,2%, από 22,7%.
Στις Σέρρες από 23,5% που πήρε το 2019 έπεσε ακόμη περισσότερο, στο 12,8%. Βούλιαξε. Στην Πέλλα καταποντίστηκε επίσης στο 18,4% χάνοντας δέκα ολόκληρες μονάδες μέσα στην τετραετία. Ανάλογη η εικόνα και στην Καστοριά, όπου από 27,1% έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 11,5%. Και στην Κοζάνη από 31,4% κατέβηκε στο 17,4%. Στη δε Θεσσαλονίκη (Α’ και Β’) έχασε σχεδόν τις μισές του δυνάμεις…
Μια διαφορετική περίπτωση αποτελεί (χωρίς, επί του παρόντος, περαιτέρω ανάλυση) η Φλώρινα. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατηθεί πολύ ψηλά (και κοντά στη Ν.Δ.), στο 35,5%, αλλά κι εκεί πέρυσι βούτηξε στο 21,8%…