Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

24,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη

Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 άρχισε να στέλνει τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγουν δύο από τα τέσσερα όργανά του για πρώτη φορά από τότε που προέκυψε πρόβλημα με τον υπολογιστή του, τον Νοέμβριο του 2023. Οι τεχνικοί των επιστημονικών οργάνων της αποστολής σχεδιάζουν τώρα βήματα ώστε να επαναβαθμονομήσουν τα άλλα δύο όργανα, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Το επίτευγμα σηματοδοτεί την επαναφορά του διαστημικού σκάφους προς την κανονική λειτουργία.

Τον Απρίλιο, μετά από πέντε μήνες προβλημάτων επικοινωνίας εξαιτίας βλάβης του υπολογιστικού συστήματός του, διορθώθηκε το σφάλμα που προκαλούσε το πρόβλημα και αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος. Στις 17 Μαΐου, η NASA έστειλε εντολές στο 46χρονο διαστημόπλοιο ώστε να συνεχίσει την αποστολή επιστημονικών δεδομένων στη Γη. Με το Voyager 1 να βρίσκεται σε απόσταση 24,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, το σήμα χρειάζεται 22,6 ώρες να φτάσει στο διαστημόπλοιο και 22,6 ώρες για να επιστρέψει στη Γη. Έτσι οι επιστήμονες της NASA έπρεπε να περιμένουν σχεδόν δύο ημέρες για να διαπιστώσουν αν οι εντολές που έστελναν είχαν εκτελεστεί επιτυχώς.

Τα όργανα Plasma Wave Subsystem (PWS) και Μαγνητόμετρο στέλνουν πλέον κανονικά τα δεδομένα τους. Στην προσπάθεια επαναφοράς του Voyager 1 σε κανονική λειτουργία, η αποστολή συνεχίζει τις εργασίες για τα όργανα Cosmic Ray Subsystem (CRS) και Low-Energy Charged Particles (LECP). Τα άλλα έξι όργανα του Voyager 1 είτε δεν λειτουργούν πλέον είτε απενεργοποιήθηκαν μετά το πέρασμα του διαστημοπλοίου από τον Κρόνο.

Το Voyager 1 και το δίδυμο Voyager 2, εκτοξεύθηκαν το 1977 και φέτος θα γιορτάσουν τα 47 χρόνια λειτουργίας τους. Είναι τα μακροβιότερα ενεργά διαστημόπλοια της NASA και το Voyager 1 είναι πρώτο και μοναδικό διαστημικό σκάφος που εξερευνά πέραν της ηλιόσφαιρας.

Πηγή: physicsgg

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.