Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το κέντρο του Γαλαξία διασταύρωση μαύρων τρυπών

Στο κέντρο σχεδόν κάθε Γαλαξία, υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Οι περισσότερες από αυτές υπάρχουν ησύχως, ωστόσο περιστασιακά δραστηριοποιούνται, με έναν δίσκο συσσώρευσης γύρω τους να τις περιβάλλει και να τις τροφοδοτεί. Μέσα σε αυτόν τον δίσκο πολύ μικρότερες μαύρες τρύπες μπορούν να δράσουν.

black hole

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society έχει ως στόχο να κατανοήσει το περιβάλλον μέσα σε αυτούς τους δίσκους συσσώρευσης και πώς θα μπορούσε να ευνοήσει ή όχι τις συγκρούσεις μεταξύ μαύρων τρυπών. Το αέριο στους δίσκους και αυτές οι μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με ενδιαφέροντες τρόπους, οι οποίοι αναγκάζουν αυτά τα εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα να μεταναστεύουν προς συγκεκριμένες ζώνες.

Οι ερευνητές αποκαλούν αυτές τις διασταυρώσεις «παγίδες μετανάστευσης». Εκεί συμβαίνουν  οι συσσωρεύσεις μαύρων τρυπών. Καθώς αυξάνεται ο αστρικός πληθυσμός των μαύρων τρυπών στις περιοχές αυτές, αυξάνεται και η πιθανότητα σύγκρουσης.

Εξετάσαμε πόσες και πού θα είχαμε αυτές τις πολυσύχναστες διασταυρώσεις. Οι θερμικές επιδράσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, επηρεάζοντας τη θέση και τη σταθερότητα των παγίδων μετανάστευσης, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dr. Evgeni Grishin. Ένα συμπέρασμα είναι ότι δεν βλέπουμε παγίδες μετανάστευσης να εμφανίζονται σε ενεργούς γαλαξίες με μεγάλη φωτεινότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες και οι δίσκοι προσαύξησής τους αποτελούν ένα από τα κυριότερα θέματα της αστροφυσικής. Συχνά είναι τόσο φωτεινές ώστε να ταιριάζουν με τη φωτεινότητα του γαλαξία που τις φιλοξενεί, γεγονός που τους χάρισε το όνομα ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες (AGN). Ωστόσο δεν είναι μόνο φωτεινές, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του γαλαξία που τις φιλοξενεί.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του που και πως συγχωνεύονται οι μαύρες τρύπες στους γαλαξιακούς πυρήνες.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.