Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Curiosity Rover μας στέλνει selfie από τον Άρη [Φωτογραφία]

Από ότι φαίνεται οι selfies είναι ακόμα στην μόδα και τελευταία έχουν γίνει μόδα και στο διάστημα. Μετά την selfie του Οδυσσέα πριν προσσεληνωθεί, έρχεται το Curiosity, το rover που βρίσκεται στον Άρη από το 2012. Ο παλιός δεν θέλει να μείνει εκτός μόδας και μας έστειλε μια selfie, στην οποία τον βλέπουμε σε όλο του το μεγαλείο.

Το Curiosity μετά από αμέτρητες φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη, είπε, ας βγάλω και μία selfie. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Αυτό που βλέπουμε στην selfie, είναι το Curiosity στην όχι και τόσο καλή κατάσταση. Όπως φαίνεται σε διαφορετικές λήψεις από το 2016, το rover έχει αρχίσει να αποσυναρμολογείται σιγά σιγά.

Το Curiosity διαθέτει πολλές διαφορετικές κάμερες. Η κάμερα που έβγαλε την selfie όμως, απαιτεί σκληρή δουλειά για να κάνει αυτή τη λήψη. Η κάμερα ονομάζεται MAHLi και είναι συντομογραφία του Mars Hand Lens Imager. Πρακτικά είναι αυτό που λέει το όνομα, μια κάμερα, τοποθετημένη σε έναν βραχίονα. Οι χειριστές στην Γη στέλνουν τις εντολές στο Curiosity, ώστε να κινήσει την κάμερα, ώστε να έρθει στην κατάλληλη θέση. Το να μπορέσει να έρθει στην θέση να τραβήξει τον εαυτό του, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Τα δεδομένα όμως δεν ήρθαν πλήρως στην Γη από την λήψη, για αυτό βλέπουμε τον βραχίονα κομμένο, στην φωτογραφία. Όπως και να έχει είναι μια εντυπωσιακή λήψη από ένα rover που έχει προσφέρει πολλά στην επιστήμη. Δυστυχώς όμως, τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανέστατα πάνω του.

Όμως στον Άρη έχουμε και το Perseverance, που είναι πολύ νεότερο και πιο καλά εξοπλισμένο. Τα δύο rovers έχουν συλλέξει δείγματα από τον Άρη, όμως η αποστολή επιστροφής τους στη Γη κρέμεται από μια κλωστή. Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά και τα δείγματα θα έρθουν στην Γη για μελέτες.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.