Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σύμπτωση ή κάτι άλλο; Οι συντεταγμένες των Πυραμίδων της Γκίζας είναι η ταχύτητα του φωτός

Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν ότι η ταχύτητα του φωτός είναι 299,792,458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ το γεωγραφικό πλάτος των Πυραμίδων της Γκίζας 29.9792458°N.

Αληθεύει ωστόσο και αν ναι είναι σύμπτωση;. Η απάντηση στη πρώτη ερώτηση για το αν είναι αλήθεια είναι καταφατική. Το φως ταξιδεύει με 299,792,458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Την ίδια στιγμή το γεωγραφικό πλάτος των Πυραμιδών είναι 29.9792458 N όπως φυσικά και τόσα άλλα μέρη στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Για το αν είναι σύμπτωση ή όχι, η απάντηση είναι ναι. Όπως αναφέρει το LFLScience οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, ακόμη και αν είχαν μετρήσει την ταχύτητα του φωτός πριν από αρκετές χιλιετίες, πριν από τον Δανό αστρονόμο Ole Roemer το 1676 μ.Χ και επέλεξαν να κρατήσουν τη μέτρηση κρυφή δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, καθώς η μονάδα του μέτρου καθιερώθηκε το 1791 μ.Χ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ιστοσελίδα Snopes, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το κυβικό, με την ταχύτητα του φωτός να αντιστοιχούσε στα 571,033,253 cubits per second – ανά δευτερόλεπτο.

Όσο εντυπωσιακοί και αν ήταν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν μετρούσαν την ταχύτητα του φωτός, ούτε πλοηγούνταν χρησιμοποιώντας παγκόσμιες γραμμές γεωγραφικού μήκους και πλάτους. Και αν το είχαν κάνει αυτό, θα υπήρχαν πιθανώς λίγες περισσότερες αποδείξεις από την τοποθέτηση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας σε γεωγραφικό πλάτος που ταυτίζεται με την ταχύτητα του φωτός εκφρασμένη σε μονάδα μέτρησης που ανακαλύφθηκε αιώνες μετά. Πρόκειται απλά για μια σύμπτωση.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.