Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ! Μας χρωστάνε 300 δις ευρώ, μας επέστρεψαν μια …κανάτα

Αυτό κι αν είναι …τρολάρισμα από τους Γερμανούς σε βάρος της χώρας μας και μάλιστα εντελώς προσβλητικό και απαράδεκτο…Ως γνωστόν, η Γερμανία μας χρωστάει αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο τα οποία ούτε να “συζητήσει” δεν δέχεται. Αντ΄ αυτού τι νομίζετε ότι δέχτηκε να κάνει; Να επιστρέφει μετά από 80 χρόνια στην Ελλάδα μια …κανάτα από τα λάφυρα πολέμου της Βέρμαχτ.

Ακριβώς! Η είδηση “έρχεται” από την Κάτω Σαξωνία και αναφέρει ότι η πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Ανόβερο, “επιστρέφει τελετουργικά” ένα πολύτιμο κομμάτι κεραμικής στην Ελλάδα….

Πρόκειται για μια πρώιμη κορινθιακή κανάτα ηλικίας περίπου 2.600 ετών την οποία είχε πάρει ως πολεμικό λάφυρο ένας Γερμανός γεωλόγος από τη Βέρμαχτ στην διάρκεια της κατοχής.

Η ανακάλυψή της έγινε από ερευνητές και όπως έγινε γνωστό η πόλη του Ανόβερου αποφάσισε να επιστρέψει επίσημα το αρχαίο αγγείο στην Ελλάδα με εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο χθες Δευτέρα. Την παράδοση έκανε ο δήμαρχος Belit Onay και την παραλαβή ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Ιωάννης Βικελίδης…

Στην όλη ιστορία υπάρχει άλλη μια ειρωνεία. Ο 43χρονος δήμαρχος της πόλης είναι ένας …Τούρκος: Ο Belit Nejat Onay είναι για την ακρίβεια τουρκικής καταγωγής, υψηλόβαθμο στέλεχος των Πρασίνων έχοντας συμμετάσχει και στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος σε εθνικό επίπεδο μετά τις εκλογές του 2021.

Κατά τα λοιπά, κάθε φορά που τίθεται (όταν τίθεται) το γενικότερο θέμα των επανορθώσεων οι …φίλοι μας οι Γερμανοί περί άλλα τυρβάζουν. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών ανέρχεται στα 269 δις ευρώ (269.547.995.854) και μαζί με τους τόκους το ποσό φτάνει πάνω από 300 δις ευρώ. Αφορά δε το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και σειρά άλλων θεμάτων.

Όσο για τους πολιτιστικούς θησαυρούς αποτέλεσαν ένα σημαντικό τμήμα της λεηλασίας από τους κατακτητές. Και μολονότι οι Γερμανοί υποσχέθηκαν την τήρηση των ελληνικών νόμων περί αρχαιοτήτων επιδόθηκαν μαζικά και συστηματικά στην αρχαιοκαπηλία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Κι ενώ είχαν δεσμευτεί πως μετά τον πόλεμο, θα παραδώσουν τα προϊόντα ανασκαφών δια του γερμανικού Ινστιτούτου όχι μόνο το αθέτησαν αλλά είχαν συγκροτήσει και κατάλογο, με έργα διαφόρων δημόσιων συλλογών, που εξέφραζαν κατ’ αυτούς την… «γερμανικότητα» και κατά την λογική του, έπρεπε να πάνε στην Γερμανία…

Ε, τώρα επιστρέφουν μια …κανάτα. Κάτι είναι κι αυτό!

Ο ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.