Γύρω από τον Άρη, ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός έχει ένα σκάφος σε τροχιά και τώρα μας έστειλε πολύ λεπτομερείς εικόνες από μια περιοχή στον Νότιο Πόλο του Άρη. Σε αυτές τις εικόνες βλέπουμε μια τεράστια δομή στον Άρη που έχει ονομαστεί «Πόλη των Ίνκας».
Είναι πολύ προφανές από που πήρε το όνομα αυτή η περιοχή. Η δομή αποτελείται από ευθείες κορυφογραμμές και ορθές γωνίες, που θυμίζουν πολύ το Μάτσου Πίτσου, του Περού. Αν και για πρώτη φορά η δομή ανακαλύφθηκε από το Mariner 9 της NASA, πριν από 50 χρόνια, οι πλανητολόγοι δεν είναι σίγουροι για το τι προκάλεσε αυτή την μορφολογία του εδάφους. Τότε η περιοχή ονομάστηκε Angustus Labyrinthus.
«Θα μπορούσε να είναι ότι οι αμμόλοφοι έχουν μετατραπεί σε πέτρα με την πάροδο του χρόνου», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία , που διευθύνει το δορυφόρο Mars Express . «Ίσως υλικό όπως το μάγμα ή η άμμος διαρρέει μέσα από σπασμένα φύλλα αρειανού βράχου».
Μια άλλη θεωρία του οργανισμού, είναι πως οι κορυφογραμμές θα μπορούσαν να είναι σχετισμένες που παγετώνες του Κόκκινου Πλανήτη. Το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, που τράβηξε την stereo λήψη, πιστεύει πως οι στενές κορυφογραμμές είναι στερεοποιημένη λάβα.
Who knew Mars had its own Machu Picchu? ⛰️? These stunning images captured by DLR’s #HRSC show Angustus Labyrinthus, a region at the planet’s south pole. It features a landscape that resembles Earth’s Inca city ?, but whose formation remains a mystery. https://t.co/TjR4BqwSpg pic.twitter.com/ywDyDmeEOI
— DLR – English (@DLR_en) April 24, 2024
Αυτή η δομή από τοίχους φαίνεται να σχηματίζει μια δομή 50 χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η «πόλη» βρίσκεται σε έναν μεγάλο κρατήρα, που δημιουργήθηκε από σύγκρουση με μεγάλο και αρχαίο αστεροειδή. Η πρόσκρουση δημιούργησε ρήγματα σε όλη την περιοχή, τα οποία γέμισαν με μάγμα που ανέβλυζε.
«Αργότερα, το μαλακότερο υλικό που περιβάλλει τις πολικές πεδιάδες διαβρώθηκε, αφήνοντας πίσω κορυφογραμμές των σκληρότερων συστατικών του μαγματικού βράχου», ανέφερε το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο.
Το Mars Express μας έχει μάθει πολλά για τον Άρη τα τελευταία 20 χρόνια. Το σκάφος χαρτογραφεί αδιάκοπα την επιφάνεια του Άρη και αποκαλύπτει τα ορυκτά του, την σύνθεσή τους και άλλα δεδομένα του περιβάλλοντός του.
Οι νέες φωτογραφίες που μας έστειλε, παρουσιάζουν και υπόνοιες για αραχνοειδείς σχηματισμούς, διάσπαρτους στην πολική περιοχή. Οι σκοτεινές κηλίδες στην παρακάτω φωτογραφία είναι θαμμένες “αράχνες”, γνωστές και ως αρανεόμοφο έδαφος. Αυτές οι αράχνες αναδύονται όταν το φως του ήλιου κατά την άνοιξη, πέφτει στα στρώματα διοξείδιο του άνθρακα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τον σκοτεινό χειμώνα του πλανήτη. Ο ήλιος κάνει τον ξηρό πάγο που είναι παγιδευμένος, να μετατραπεί σε αέριο, κάτι που σπάει τον πάγο της επιφάνειας, δημιουργώντας αυτούς τους σχηματισμούς, που θυμίζουν αράχνες.
Οι σχηματισμοί ονομάζονται αράχνες, γιατί μοιάζουν έτσι και φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην φωτογραφία παρακάτω, από το ExoMars Trace Gas Orbiter, της ESA. Οι εικόνες είναι από την ίδια ευρύτερη περιοχή.
«Το αναδυόμενο αέριο, φορτωμένο με σκοτεινή σκόνη, εκτοξεύεται μέσα από τις ρωγμές του πάγου με τη μορφή ψηλών σιντριβανιών ή θερμοπίδακες, πριν πέσει πίσω και καθίσει στην επιφάνεια», σύμφωνα με την ESA.
Οι θερμοπίδακες δημιουργούν αυτές τις κηλίδες διαμέτρου 50 μέτρων με 800 μέτρων. Τα μοτίβα αυτά, όταν φαίνονται κάτω από τον πάγο, είναι σημάδι πως οι “αράχνες” θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η διαδικασία, που δε συμβαίνει στη Γη, είναι ο βασικός μηχανισμός για την ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ του πολικού πάγου και της ατμόσφαιρας του Άρη.
Πηγή: Techmaniacs