Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η μεγαλύτερη αναμφισβήτητη απόδειξη του μαγνητικού πεδίου της Γης

Σε μια από κοινού έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του MIT, αποκαλύπτονται επιτόπια αρχεία ύπαρξης μαγνητικού πεδίου στη Γη πριν από 3.7 δισεκατομμύρια χρόνια, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Γη είχε μαγνητικό πεδίο και ότι ήταν τόσο ισχυρό όσο σήμερα, απαραίτητο για την προστασία της ζωής, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ασπίδα προστασίας από την κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία.  Η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Journal of Geophysical Research εδώ.

Χωρίς το μαγνητικό της πεδίο, η ζωή στη Γη δεν θα ήταν εφικτή, καθώς αυτό μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου. Μέχρι σήμερα όμως δεν γνωρίζαμε πότε περίπου ξεκίνησε να υπάρχει αυτό.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά αρχαίων σιδηρούχων πετρωμάτων από την Isua της Γροιλανδίας. Τα σωματίδια σιδήρου λειτουργούν ουσιαστικά ως μικροσκοπικοί μαγνήτες που μπορούν να καταγράφουν τόσο την ένταση όσο και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου, όταν η διαδικασία της κρυστάλλωσης τα κλειδώνει στη θέση τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πετρώματα που χρονολογούνται πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια κατέγραψαν ένταση μαγνητικού πεδίου τουλάχιστον 15 microtesla σε σύγκριση με το σύγχρονο μαγνητικό πεδίο , 30 microtesla.

Η Claire Nichols (Department of Earth Sciences, University of Oxford) δήλωσε: Η εξαγωγή αξιόπιστων αρχείων από πετρώματα τόσο παλιά είναι εξαιρετικά δύσκολη και ήταν πραγματικά συναρπαστικό να δούμε πρωτογενή μαγνητικά σήματα να αρχίζουν να αναδύονται όταν αναλύσαμε αυτά τα δείγματα στο εργαστήριο. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τον ρόλο του αρχαίου μαγνητικού πεδίου όταν πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στη Γη.

Ενώ η ένταση του μαγνητικού πεδίου φαίνεται να έχει παραμείνει σχετικά σταθερή, ο ηλιακός άνεμος είναι γνωστό ότι ήταν σημαντικά ισχυρότερος στο παρελθόν. Αυτό υποδηλώνει ότι η προστασία της γήινης επιφάνειας από τον ηλιακό άνεμο αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που εξηγεί γιατί η ζωή στη γη μετακινήθηκε στις ηπείρους και εγκατέλειψε την προστασία των ωκεανών.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ισχύς του μαγνητικού πεδίου της Γης μεταβαλλόταν με την πάροδο του χρόνου είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό του πότε άρχισε να σχηματίζεται ο εσωτερικός, στερεός πυρήνας της Γης.

Μια σημαντική πρόκληση για την ανακατασκευή του μαγνητικού πεδίου της Γης τόσο πίσω στο χρόνο είναι ότι οποιοδήποτε γεγονός που θερμαίνει το πέτρωμα μπορεί να αλλοιώσει τα διατηρημένα σήματα. Η ζώνη Isua από την οποία οι ερευνητές πήραν δείγματα, έχει μοναδική γεωλογία, καθώς βρίσκεται πάνω σε παχύ ηπειρωτικό φλοιό, ο οποίος την προστατεύει από εκτεταμένη τεκτονική δραστηριότητα και παραμόρφωση. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα σαφές σύνολο αποδείξεων που υποστηρίζουν την ύπαρξη του μαγνητικού πεδίου πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τέλος, τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με το ρόλο του μαγνητικού πεδίου στη διαμόρφωση της γήινης ατμόσφαιρας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.