Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η NASA ετοιμάζει μια μεγάλη ανακοίνωση για τον Άρη! Όλα όσα ξέρουμε

Η NASA ετοιμάζει μια μεγάλη ανακοίνωση σχετικά με τον Άρη και πιθανότατα έχει να κάνει με το πρόγραμμα επιστροφής δειγμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη. Η NASA έχει ήδη κανονίσει μια τηλεδιάσκεψη με διάφορα μέσα, σήμερα 8μ.μ. που θα αναφέρει τι χρειάζεται για να προχωρήσουμε μπροστά.

Η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ήδη υπάρχει το Perseverance στον Άρη που συλλέγει δείγματα. Τώρα όμως πρέπει να βρεθεί λύση για την επιστροφή των δειγμάτων στην Γη.

Η NASA εδώ και καιρό περνάει δύσκολα με αυτό το θέμα, αφού η ανεξάρτητη αναθεώρηση του προγράμματος, διαπίστωσε πως το πρόγραμμα δεν έχει ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα. Όλη αυτή η κατάσταση βάζει σε κίνδυνο την επιστροφή των δειγμάτων στην Γη.

Οι επιτροπές που συνέστησε η Βουλή και η Γερουσία για τον προϋπολογισμό, προχώρησαν σε περικοπή 454.080.000 δολαρίων στην χρηματοδότηση της NASA για το 2024, ειδικά λόγω της αποστολής Mars Sample Return. H NASA στην προσπάθειά της να κρατήσει τις δαπάνες σε πιο χαμηλά επίπεδα, προχώρησε σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων και εργολάβων, από το Jet Propulsion Lab, που έχει αναλάβει την αποστολή.

Αυτό έχει εγείρει συναγερμό πως τα κάνιστρα με τα δείγματα που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια το Perseverance δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Γη. Η επερχόμενη ανακοίνωση τη NASA, ίσως δώσει μια αχτίδα ελπίδας, ίσως βάλει όμως και τέλος στην αποστολή.

“Η Επιστροφή δείγματος του Άρη ήταν ένας σημαντικός μακροπρόθεσμος στόχος της διεθνούς πλανητικής εξερεύνησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες”, γράφει η NASA.

“Το ρόβερ Perseverance της NASA συλλέγει συναρπαστικά επιστημονικά δείγματα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη γεωλογική ιστορία του Άρη, την εξέλιξη του κλίματός του και να προετοιμαστούν για μελλοντικούς ανθρώπους εξερευνητές. Η επιστροφή των δειγμάτων θα βοηθήσει επίσης την αναζήτηση της NASA για σημάδια αρχαίας ζωής.”

Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την εκτόξευση τροχιακού σκάφους το 2027, ένα νέο σκάφος να φτάνει στην επιφάνεια του Άρη το 2028, όπου θα συλλέξει τα δείγματα και επιστροφή του στην Γη το 2033. Ας ελπίσουμε πως η ανακοίνωση της NASA θα είναι θετική για την αποστολή.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.