Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έτσι φαίνεται ο ήλιος από κάθε πλανήτη – Δείτε video – φωτογραφίες

Τα 150.19 εκατομμύρια χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από τον Ήλιο, είναι αυτά που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για να γεννηθεί και να διατηρηθεί η ζωή και να βλέπουμε μαγικές εικόνες του άστρου μας να ανατέλλει και να δύει.

Πως φαίνεται όμως ο ήλιος από τους υπόλοιπους πλανήτες; Ο Ερμής, ως εγγύτερος πλανήτης στον Ήλιο (66,214 εκατ. χλμ), βλέπει το άστρο πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι το βλέπουμε στη Γη. Το φως του Ήλιου στον Ερμή είναι επτά φορές πιο ισχυρό σε σύγκριση με τον πλανήτη μας.

Η Αφροδίτη είναι πιο κοντά στον Ήλιο απ’ εμάς (108,72 εκατ. χλμ) όμως η πυκνή και νεφελώδης ατμόσφαιρα της ουσιαστικά τον κρύβει. Από την επιφάνεια της Αφροδίτης ο Ήλιος φαίνεται ένα θαμπό φως πίσω από τα σύννεφα.

Όσον αφορά τον Άρη έχουμε δει άπειρες φωτογραφίες από τα rover που έχουμε στείλει εκεί. Πηγαίνοντας λίγο πιο μακριά φτάνουμε στον γίγαντα του Συστήματος, τον Δια. Πρακτικά από την επιφάνεια του τεράστιου πλανήτη δεν μπορείς, σε καμία περίπτωση, να δεις τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι ο Δίας διαθέτει ένα συμπαγές κέντρο αλλά για να φτάσεις εκεί πρέπει να περάσεις ένα στρώμα νεφών το οποίο υπολογίζεται ότι έχει βάθος 3.000 χλμ. Αν λοιπόν «σταθούμε» στην άκρη της ατμόσφαιρας του Δία ο Ήλιος φαίνεται πέντε φορές μικρότερος από τη Γη. Το φως του αντανακλά πάνω στα πυκνά σύννεφα που καλύπτουν τον πλανήτη-γίγαντα.

Το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια του Κρόνου. Ο Ήλιος δεν είναι ορατός από εκεί λόγω της ατμόσφαιρας.

Επόμενη στάση Ουρανός. H απόσταση του είναι 2,93 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και αυτό σημαίνει πως βλέπει το άστρο περίπου 19 φορές μικρότερο σε σύγκριση με τη Γη. Ακόμα πιο μικρός φαίνεται ο Ήλιος από τον Ποσειδώνα. Συγκεκριμένα φαίνεται 30 φορές μικρότερος από αυτό που βλέπουμε εδώ.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται στον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα ο οποίος απέχει από τον Ήλιο 5,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Όπως έχουν υπολογίσει επιστήμονες, από την επιφάνεια του παγωμένου βράχου βλέπεις το άστρο μας 250 φορές λαμπρότερο από μια πανσέληνο στη Γη.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.