Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ενσυναίσθηση και σεβασμός! Η επίθεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών αποτελεί ύβρη

«Σεβασμός στους νεκρούς, σεβασμός σε αυτούς που πενθούν τους νεκρούς τους». «Οταν δεν υποκλίνεσαι στους νεκρούς σου, είσαι ανάξιος». «Πανανθρώπινη αξία ο σεβασμός στους νεκρούς». 

  • Από τον
    Νίκο Μερτζάνη

Ορισμένες από τις σκόρπιες φράσεις που αντικρίζει όποια ή όποιος μπει στον κόπο να βάλει τις δύο λέξεις-κλειδιά στα «ψαχτήρια» του διαδικτύου. Για τη συνέχεια, ένας ορισμός για να τον μάθουμε, να τον τηρούμε, να μας οδηγεί, μήπως και τελικά αποφασίσουμε ως κοινωνία να λειτουργήσουμε ανθρώπινα. Η λέξη είναι η ενσυναίσθηση. Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, στην παρουσία στο Φόρουμ των Δελφών, αποφάσισε να απαντήσει στους συγγενείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Κάποιοι θα πουν ότι άργησε, κάποιοι άλλοι ότι δεν έπρεπε να επιλέξει να πάει σε ένα οικονομικό φόρουμ για να μιλήσει για τα Τέμπη, εντούτοις η κυρία Αδειλίνη είπε τα εξής: «Ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν τοποθετήθηκα είναι από σεβασμό στα νεκρά παιδιά, στα θύματα του δυστυχήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι, αντί να διαβεβαιώσω οιονδήποτε συγγενή προσέφυγε σε μένα για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, τον παρέπεμψα για παρηγοριά στην Εκκλησία. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι συμπεριφέρθηκα με αυτόν τον κυνισμό που μου αποδίδεται. Θα ήταν απάνθρωπο, και για όσους με γνωρίζουν δεν μου ταιριάζει. Αψευδής μάρτυς είναι η παραγγελία στην Εισαγγελία Λάρισας, που λέω ότι πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των συγγενών».

Αυτά τα λόγια της κυρίας Αδειλίνη… Αυτές οι λέξεις, τις οποίες θεώρησε λέξεις σεβασμού και τις εκστόμισε σε ένα διεθνές φόρουμ, εξόργισαν. Και δικαίως εξόργισαν κάθε Ελληνα που κοιτάζει με βλέμμα ενοχής και πόνου τους συγγενείς των νεκρών. Ενοχής γιατί όλοι σκεφτόμαστε ότι εμείς δεν είμαστε στη θέση τους και πόνου γιατί κοιτάμε δίπλα μας τους αγαπημένους μας και μας πιάνει σύγκρυο.

Αυτές οι λέξεις της κυρίας Αδειλίνη είναι απέναντι σε κάθε έννοια σεβασμού και ενσυναίσθησης. Η επίθεση στους συγγενείς, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά ψεύτες, αποτελεί ύβρη και θα έπρεπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να σεβαστεί τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπεί. Ανθρωποι είναι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, άνθρωποι δικάζουν και οφείλουν ανάλογη συμπεριφορά.

Οι συγγενείς των νεκρών των Τεμπών, μετά από αυτή τη «διάψευση», έδωσαν στη δημοσιότητα τα ακριβή λεγόμενά της, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν μαζί της. Ανάμεσα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους χαροκαμένους των Τεμπών η κοινή γνώμη συντάχθηκε με τους συγγενείς. Και ο θεσμός της Δικαιοσύνης δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.