Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δείτε τη νέα γέφυρα που κατασκευάζεται στη Στερεά Ελλάδα -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Πλησιάζει η ώρα ολοκλήρωσης της νέας γέφυρας Ευήνου που θα αποκαταστήσει την κατεστραμμένη παλιά υποδομή.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση της νέας οδικής γέφυρας του Ευήνου στην Αιτωλοακαρνανία που θα αποκαταστήσει την παλιά γέφυρα η οποία είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τις πλημμύρες του διημέρου 10-12 Δεκεμβρίου 2021.

Η ολοκλήρωση της νέας γέφυρας (στη θέση που βρισκόταν η παλιά) θα «επανασυνδέσει» την παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων πέριξ των εκβολών του ποταμού, ενώ θα αποκαταστήσει την επικοινωνία τους με τα αστικά κέντρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το «πράσινο» φως για την κατασκευή της νέας γέφυρας δόθηκε με εντολή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τον Απρίλιο του 2022. Η νέα Γέφυρα του Ευήνου θα έχει συνολικό μήκος 242,7 μέτρα και συνολικό πλάτος 13,5 μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της θα είναι πλάτους 7,5 μέτρων.

O προϋπολογισμός είναι 105 εκατ. και πέρα από την ανακατασκευή της γέφυρας, περιλαμβάνονται όλα τα αναγκαία υδραυλικά έργα προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής καθώς και οι εργασίες προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως αγωγών και δικτύων επί της κατεστραμμένης γέφυρας.

Η παλιά γέφυρα Ευήνου είχε συνολικό μήκος 240 μ. (6 ανοίγματα των 40 μέτρων έκαστο) και πλάτος 10 μέτρα. Οι εργασίες κατασκευής της ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1965 και η παράδοσή της στην κυκλοφορία στις αρχές του 1967. Συνέδεε τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, ενώ πριν την κατασκευή της τα οχήματα χρησιμοποιούσαν τη σιδηροδρομική γέφυρα.

Σημειώνεται ότι οι πλημμύρες, πέρα από την καταστροφή της οδικής γέφυρας του Ευήνου, προκάλεσαν την κατάρρευση τρημάτων της σιδηροδρομικής γέφυρας.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο κανάλι n.p. production μπορείτε να δείτε τη μορφή της νέας γέφυρας λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωσή της.

Πηγή: carandmotors

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.