Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Χωρίς ανάσα»: Κάθε μήνα πληρωμές στην εφορία για 5 εκατομμύρια φορολογούμενους 6 δισ. στην εφορία για ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος

Ούτε μήνας πλέον χωρίς πληρωμές στην εφορία, για πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογουμένους. Αν επιλέξουν να μην εξοφλήσουν εφάπαξ αλλά σε δόση τις οφειλές τους, θα πρέπει να πληρώνουν έναν έως δύο φόρους τουλάχιστον κάθε μήνα, από φέτος και… για πάντα!

Στις 30 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση ΕΝΦΙΑ του 2024. Ξεκινά έτσι μία ατέρμονη πληρωμή δόσεων ΕΝΦΙΑ κάθε μήνα μετά, αφού θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εγγράψουν στο πρόγραμμά τους ή στο ημερολόγιο κάθε έτους, ότι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός πρέπει να εξοφλούν και άλλη μία επόμενη δόση. Παράλληλα όμως, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο κάθε χρόνο, θα πληρώνουν και δόσεις φόρου εισοδήματος κάθε μήνα, για τις φορολογικές δηλώσεις που άνοιξαν και υποβάλλονται ήδη.

«Χωρίς ανάσα»

Συνολικά από τώρα μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πληρώσουν άμεσους φόρους 6 δισ. ευρώ στην εφορία.

–  6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά, καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,3 δισ. ευρώ σε έως 11 δόσεις, από 30 Απριλίου έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Από το 2025 όμως οι δόσεις αυξάνονται σε δώδεκα. Και αυτό σημαίνει πως όταν τελειώσουν οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ του 2024 τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ του 2025 από τον Μάρτιο και μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο του 2026, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινά και η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ του 2026 κ.ο.κ.

 Για τους περισσότερους πάντως, αν δεν μεταβλήθηκε η αξία της περιουσίας τους,  οι δόσεις θα είναι μικρότερες από αυτές που πλήρωναν ως τώρα αλλά είναι λιγότεροι από αυτούς που θα πληρώσουν περισσότερους.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ 660 ευρώ, μέχρι τώρα πλήρωνε 10 δόσεις των 66 ευρώ το μήνα. Φέτος θα πληρώσει 11 δόσεις των 60 ευρώ το μήνα, ενώ από Μάρτιο του 2025 και μετά θα πληρώνει σε 12 δόσεις από 55 ευρώ κάθε μήνα.

–  επιπλέον, πάνω από 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος.

Ωστόσο ο αριθμός τους και τα ποσά χρεώσεων φέτος θα αυξηθούν κατά πολύ, αφού σχεδόν μισό εκατομμύριο επαγγελματίες θα λάβουν και «φουσκωμένο»  χρεωστικό εκκαθαριστικό λόγω εφαρμογής των τεκμηρίων. Υπολογίζεται ότι το 70% από τους 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες και προσωπικές επιχειρήσεις πλήρωναν ελάχιστα ή τίποτα στην εφορία, καθώς δήλωναν εισόδημα πολύ χαμηλότερο από 10.000 ευρώ που δηλώνουν στην εφορία όσοι μισθωτοί αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

 Επιπλέον όμως και πολλές χιλιάδες μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που έμεναν αφορολόγητοι ή πλήρωναν ελάχιστο φόρο (κάτω από 30 ευρώ δεν εισπραττόταν καν), θα κληθούν από τον Ιούλιο να πληρώνουν πρόσθετο φόρο επειδή αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές τους το 2023 κατά τουλάχιστον 10% και άνω για πάρα πολλούς εξ αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα (ΑΦΜ) θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 3,5 ως 4 δισ. ευρώ, που μπορούν να καταβληθούν σε έως 8 μηνιαίες δόσεις. Ως αποτέλεσμα όμως, κάθε τέλος του μηνός από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να μη παραλείπουν να καταβάλουν έως και δύο φόρους.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.