Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο και έναν θησαυρό κατά τη διάρκεια έργων για την κατασκευή εργοστασίου

Η ρωμαϊκή αρχαιότητα συναντά την ελβετική ακρίβεια. Πώς η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου Rolex στην Bulle, της δυτικής Ελβετίας, αποκάλυψε έναν ρωμαϊκό δρόμο.

Η Rolex εισέρχεται δυναμικά στην Γκριγιέρ. Ο ελβετικός κολοσσός με έδρα τη Γενεύη, επενδύει πάνω από 1.1 δισ. δολάρια στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου του στην Bulle, της πόλης Φρίμπουργκ, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάνει σε μέγεθος 15 γήπεδα ποδοσφαίρου και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας.

Ίσως ο δρόμος οδηγούσε σε ρωμαϊκή βίλα

Για την ανέγερση του νέου εργοστασίου, η  Rolex έχει αποκτήσει μια τοποθεσία εκτός βιομηχανικής ζώνης. Η γη ήταν μια γεωργική περιοχή και χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους.

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή, ανακαλύφθηκε αρχαία Ρωμαϊκή οδός, μήκους 200 μέτρων μαζί με ταφικούς χώρους. Βρέθηκαν επίσης θραύσματα κεραμικής από την περίοδο Λα Τεν (La  Tène), την ύστερη Εποχή του Σιδήρου.

Αυτή την περίοδο, οι αρχαιολόγοι στην Ελβετία καταγράφουν όλα τα ευρήματα. Σύμφωνα με τον Jacques Monnier, από το τμήμα αρχαιολογίας του Φρίμπουργκ, είναι σπάνιο για τους αρχαιολόγους να μπορούν να ερευνήσουν ένα τόσο εκτενές τμήμα ενός ρωμαϊκού δρόμου. Πιθανόν, ο δρόμος να χρησίμευε ως δίοδος πρόσβασης σε κάποια ρωμαϊκή βίλα, εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Θησαυρός με ιστορία 2.000 ετών

Η επιφάνεια του αρχαίου δρόμου αποτελείται από ένα μίγμα από μεγάλες πέτρες και ψιλό χαλίκι, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση βαριών αμαξών χωρίς να καταστρέφεται ο δρόμος. «Εντυπωσιακό είναι το πώς οι άνθρωποι τότε μπορούσαν να κατασκευάζουν τέτοιους δρόμους με τα απλούστερα μέσα», εξηγεί ο Joaquim Furrer, ένας από τους επικεφαλής της ανασκαφής.

Το έργο έχει φέρει στο φως πλήθος αντικειμένων που χάθηκαν από τους ταξιδιώτες του παρελθόντος. Μεταξύ των αντικειμένων που έχουν βρεθεί, περιλαμβάνονται: παλιά νομίσματα, αιχμές βέλους, παπούτσια, σπασμένοι τροχοί. «Με κάθε αντικείμενο που ανακαλύπτεις μπορείς να φανταστείς και μία ιστορία που συνέβη πριν από 2.000 χρόνια», λέει ο Furrer.

Το μέλλον της περιοχής μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών

Ήταν γνωστό, εδώ και 20 χρόνια, ότι στην περιοχή υπήρχαν ευρήματα της Ρωμαϊκής Εποχής. Ωστόσο, η κατασκευή του εργοστασίου της Rolex ήταν που έδωσε στους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να τα εξετάσουν πιο αναλυτικά.

Όταν αποκαλυφθεί και εξερευνηθεί πλήρως η Ρωμαϊκή οδός, μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύντομα θα εξαφανιστεί ξανά. «Κατά τη διάρκεια τέτοιων κατασκευαστικών έργων, είναι φυσιολογικό να καταστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα», εξηγεί ο Monnier, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα swissinfo.

Η παλιά Ρωμαϊκή οδός ωστόσο, θα αναβιώσει μέσα από τα τεχνουργήματά της, τις εικόνες της, και ένα ψηφιακό μοντέλο.

Πηγή: enikos

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.