Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Μαθήματα ζωής από μία εκκεντρική ιδιοφυία

Στις 18 Απριλίου το 1955 έφυγε από τη ζωή ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της επιστήμης, που μας δίδαξε πολλά για τη ζωή και το σύμπαν.

Στις 14 Μαρτίου του 1979 γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα και μία από τις πιο σπουδαίες ιδιοφυίες όλων των εποχών.

Ο Γερμανός φυσικός δεν είχε δείξει σε καμία περίπτωση από τα νεαρά του χρόνια πως θα απασχολούσε τόσο έντονα την επιστημονική κοινότητα. Απεχθανόταν το απρόσωπο και στυφό εκπαιδευτικό σύστημα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους της συχνής σχολικής του αποτυχίας. Η ευφυΐα του δεν του επέτρεπε να βάζει τις σκέψεις και τις γνώσεις του σε αυστηρά κουτάκια.

Η επιτυχία όμως δεν άργησε να τον βρει. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σπούδασε Φυσική στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης και μετά την αποφοίτησή του, το 1900, έλαβε ελβετική υπηκοότητα και άρχισε να εργάζεται στην Ελβετία. Την επανάσταση στις επιστήμες όμως την έφερε λίγο αργότερα, με την διατύπωση των ρηξικέλευθων για την εποχή, θεωριών του.

Ο Αϊνστάιν είχε καταφέρει να αποδείξει θεωρητικά την ισοδυναμία της μάζας προς την ενέργεια ενώ ταυτόχρονα να δώσει μία εντελώς καινούρια ερμηνεία στις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της βαρύτητας. Για την σημαντική του συμβολή στη θεωρητική φυσική μάλιστα, έλαβε το 1921 Νόμπελ Φυσικής, το οποίο ακολούθησαν αρκετές τιμητικές διακρίσεις.

 

Η θεωρία της σχετικότηταςΣτο σύνολο της καριέρας του, εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 151 συγγράμματα για το ευρύ κοινό. Περισσότερο γνωστός είναι όμως για τον τύπο E=mc², ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς τύπους της Φυσικής και δείχνει την ισοδυναμία της μάζας και της ενέργειας.

Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μία σειρά διαλέξεων για την Πρωσική Ακαδημία Επιστημών. Σύμφωνα με αυτήν, η ελκτική δύναμη της βαρύτητας διαδίδεται στον χώρο με την ταχύτητα του φωτός και επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει σε αυτόν, ακόμα και τις ακτινοβολίες. Η θεωρία του για την βαρύτητα αποδείχτηκε με επιτυχία το 1919 από τον σερ Άρθουρ Έντινγκτον και έκτοτε ο Αϊνστάιν έγινε παγκοσμίως γνωστός.

Ο ευφυής επιστήμονας όμως, έβαλε το λιθαράκι του και για μία ακόμα σημαντική επιστήμη, αυτή της  κβαντικής μηχανικής, όταν στηρίχθηκε σε μία υπόθεση της κβάντωσης, η οποία είχε εισαχθεί μερικά χρόνια νωρίτερα από τον Μαξ Πλανκ, για τη ερμηνεία της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Ο Αϊνστάιν είχε εξηγήσει το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και είχε θέσει τις βάσεις της κβαντικής μηχανικής, όμως δεν άργησε να αμφισβητήσει τη θεωρία των κβάντων η οποία υπονοούσε πως οι νόμοι της φυσικής μπορούν να εμπεριέχουν τυχαιότητα, καθώς όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο σπουδαίος φυσικός: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Θεός παίζει ζάρια με τον κόσμο».

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παντρεύτηκε 2 φορές και απέκτησε 3 παιδιά. Πέρα από την φυσική, αγαπούσε την μουσική και ήταν δεινός παίκτης βιολιού. Στις 14 Απριλίου του 1955, ο κορυφαίος φυσικός της εποχής του είχε φύγει από τη ζωή, εξαιτίας μίας «σιωπηλής» απειλής, ενός ανευρύσματος  κοιλιακής αορτής.

Οι μέρες που ακολούθησαν τον θάνατό του, βρήκαν πολλούς επιστήμονες να μάχονται για το μυαλό του, στην κυριολεξία. Όταν αφαιρέθηκε ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν, αποδείχτηκε πως ήταν διαφορετικός, όπως άλλωστε θα άρμοζε σε μία πραγματική ιδιοφυΐα.

 

Τα σπουδαία λόγια του Άλμπερτ ΑϊνστάινΠέρα από τις θεωρίες του που έπλασαν τον κόσμο της επιστήμης, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε με τον τρόπο του συνεισφέρει και στον χώρο της φιλοσοφίας, αφήνοντας μας ως παρακαταθήκη κάποιες από τις πιο σπουδαίες φράσεις για τη ζωή, και όχι μόνο.

«Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.»

«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.»

«Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα.»

«Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.»

«Το σημαντικό στη ζωή είναι να μη σταματά κανείς ποτέ ν’ αμφισβητεί. Η ανθρώπινη περιέργεια έχει σίγουρα κάποιο λόγο ύπαρξης.»

«Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.»

«Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα είναι κατά το ήμισυ λυμένο.»

«Η ηθική ενός ανθρώπου πρέπει να βασίζεται στη συμπάθεια, στην παιδεία, στις κοινωνικές σχέσεις. Καμιά θρησκευτική θεμελίωση δεν χρειάζεται. Είναι πολύ μικροπρεπές να πρέπει να παρακινείται ο άνθρωπος από το φόβο της τιμωρίας του ή από την ελπίδα για ανταμοιβή μετά θάνατον.»

«Ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι μια ανθρώπινη επινόηση και εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες.»

«Αν στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν.»

«Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι κουτσή. Η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή.»

«Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας.»

«Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς.»

«Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος.»

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να κινείσαι συνεχώς.»

Πηγή: monopoli.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.