Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Η Ιρλανδία είναι η 7η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο, βάσει του παγκοσμίως έγκριτου «δημοκρατικού δείκτη» για το έτος 2023, με βαθμολογία 9,19 στα 10, και ξεπερνάει κατά πολύ την πατρίδα μας την Ελλάδα, η όποια με βαθμολογία 8,14 είναι 20ή δημοκρατία στον πλανήτη. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να λοιδορήσει ως αντιδημοκράτες τους Κέλτες της μακρινής αυτής βόρειας ευρωπαϊκής χώρας, όταν με δημοψήφισμα, που έλαβε μέρος στις 8 Μαρτίου 2024, με ποσοστό 67,69% απέρριψαν συντριπτικά τη συνταγματική διεύρυνση του ορισμού της οικογένειας, αλλά και με 73,93% απέρριψαν αλλαγή παραδοσιακής αναφοράς σε σχέση με τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι. Οι δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις, που απέτυχαν παταγωδώς να επικυρωθούν, είχαν ως σπόνσορες φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστικές οργανώσεις.

Έκανα τη θλιβερή σύγκριση με τη χώρα μου όταν διάβασα αυτά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ενώ οι Ιρλανδοί είχαν μήνες να μελετήσουν τις προτεινόμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις και να αποφασίσουν με καθαρό μυαλό και εμπεριστατωμένα για τα δομικά ερωτήματα που είχαν να απαντήσουν για τον θεσμό της οικογένειας και τη θέση της γυναίκας ως μητέρας στην οικία της, εμείς, τον Ιούλιο του 2015, σε μία μόλις εβδομάδα (…) που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, έπρεπε να αποφασίσουμε σε κατάσταση απόλυτου πανικού και υστερίας σε ένα ακατανόητο ερώτημα, με το «Όχι» να είναι η πρώτη απάντηση! Πέρα από το τραγελαφικό του εγχειρήματος, μετά συνειδητοποιήσαμε ως λαός ότι η fast track αυτή εκλογική διαδικασία δεν είχε κανένα αντίκτυπο, αφού αποτελούσε ένα είδος μπλόφας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τέχνασμα παραπλάνησης δεν πέτυχε στο τέλος, και ο Τσίπρας σύρθηκε σε ατιμωτική για την αριστερή ιδεολογία του απόλυτη και εν λευκώ συνθηκολόγηση με την Ε.Ε.

Με τη Συνθήκη των Πρεσπών βιώσαμε τι σημαίνει να μην έχουμε δημοψήφισμα. Ενώ το γειτονικό κράτος των Σκοπίων διοργάνωσε δημοψήφισμα για την κύρωσή της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να ρωτήσει τον λαό και, κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος, δεν απαίτησε επαυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, με ψήφους 180 βουλευτών, όπως ορίζεται για επικύρωση τόσο επώδυνων διεθνών συνθηκών, αλλά με τις πρόθυμες ψήφους του Ποταμιού, του Σταύρου Θεοδωράκη, πέρασε την άκρως ενδοτική συμφωνία.

Αυτό που επιθυμώ είναι περισσότερη και πραγματική δημοκρατία. Όχι στρέβλωση του Συντάγματός μας, βάσει των πολιτικών ορέξεων κάθε κυβέρνησης. Όχι σε δημοψηφίσματα-παλινωδίες που αποτελούν αναμνήσεις φαιδρότητας και αστοχίας. Όχι σε παραγκωνισμό της λαϊκής βούλησης και του ισχυρού εθνικού φρονήματος, που μας χαρακτηρίζει.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.