Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

To Matrix της Αντίληψης και η Δύναμη του Νου μας – NLP Τεχνική

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει την έκφραση «μπες λίγο στην θέση μου» και σε αυτήν την έκφραση βασίζεται η NLP τεχνική που θα μοιραστώ σε αυτό το άρθρο μαζί σας . Αυτή η έκφραση μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε 100% τι ακριβώς νιώθουν οι άλλοι, έως ότου είμαστε ικανοί να φέρουμε τον εαυτό μας στο σημείο όπου νιώθουμε ό,τι νιώθουν, βλέπουμε ό,τι βλέπουν και ακούμε ό,τι ακούν. Και αυτή η υπενθύμιση είναι μόνο μια περιορισμένη οπτική της 2ης θέσης αντίληψης που είναι μια από τις 5 θέσεις αντιλήψεις που χρησιμοποιούμε στο NLP (Νευρο-γλωσσικό Προγραμματισμό).

 

 

Οπότε, τι είναι άραγε η «θέση αντίληψης[i]» ;

 

 

Είναι η ικανότητα να υιοθετήσουμε περισσότερες οπτικές γωνίες, πέρα από την δική μας, με έναν ξεκάθαρο και άκρως βιωματικό τρόπο. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις σκέψεις ή τα αδιέξοδα των άλλων κοιτάζοντας τις καταστάσεις μέσα από τα δικά τους μάτια. Η θέση αντίληψης έχει μια σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση του ανθρώπινου νου και πώς αυτός λειτουργεί.

 

 

Οι 3 πιο γνωστές θέσεις αντίληψης στον κόσμο του NLP είναι:

 

 

1η Θέση Αντίληψης:
Σε αυτήν την θέση, βλέπουμε τον κόσμο μέσα από την δική μας οπτική γωνία. Βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε και μέσα από τα δικά μας μάτια. Σε αυτήν την θέση, αυτό που μας απασχολεί μόνο είναι το αντίκτυπο που έχει η όποια κατάσταση σε εμάς τους ίδιους. Και δεν εστιάζουμε καθόλου στην οπτική γωνία των άλλων.

 

 

2η Θέση Αντίληψης:
Σε αυτήν την θέση, φανταζόμαστε το πώς είναι να είμαστε οι άλλοι. Επιχειρούμε να συλλάβουμε τις έγνοιες, την οπτική και τις ανάγκες τους. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν εκ φύσεως αυτό, ενώ άλλοι πρέπει να το μάθουν. Σε αυτήν την θέση, βιώνουμε την όποια κατάσταση σε σχέση με το πως την νιώθουν, την ακούν και την βλέπουν οι άλλοι. Και αυτή η οπτική είναι τόσο σημαντική διότι είναι πολύ πιο εύκολο για εμάς να εκτιμήσουμε την πραγματικότητα των άλλων όταν έχουμε χτίσει επικοινωνιακή εναρμόνιση μαζί τους.

 

 

3η Θέση Αντίληψης:
Αυτή η θέση περιλαμβάνει την παρατήρηση του συστήματος που υπάρχει μεταξύ της 1ης και της 2ης θέσης από μια θέση αποστασιοποίησης. Σε αυτήν την θέση, ουσιαστικά βλέπουμε τον κόσμο ως ένας ανεξάρτητος παρατηρητής από μια προοπτική που είναι έξω από το «μοντέλο του κόσμου» τόσο του δικού μας όσο και των άλλων. Για να κατανοήσουμε πλήρως την 3η θέση, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν έχουμε καμία προσωπική εμπλοκή με την όποια κατάσταση. Η βασική σκέψη εδώ είναι να δούμε το πως φαίνεται η κατάσταση σε έναν τρίτο που δεν εμπλέκεται σε αυτήν καθόλου.

 

 

Οι παραπάνω 3 θέσεις είναι και οι πιο γνωστές. Οι υπόλοιπες 2 είναι λιγότερο συνηθισμένες και αποτελούν την 4η και την 5η θέση αντίληψης. Η 4η θέση αντίληψης είναι να παρατηρούμε τον εαυτό μας στην 3η θέση αντίληψης ενώ παρατηρεί τις άλλες 2 θέσεις. Και στην 5η θέση αντίληψης παρατηρούμε τον εαυτό μας που είναι στην 4η θέση αντίληψης ενώ παρατηρεί τις υπόλοιπες θέσεις.

 

NLP τεχνική

Ποια είναι τα οφέλη από τις θέσεις αντίληψης του NLP;

Το κύριο όφελος που αποκτούμε εφόσον χρησιμοποιούμε άριστα τις θέσεις αντίληψης του NLP είναι ότι είμαστε ικανοί να δούμε ένα γεγονός από διαφορετικά σημεία αναφοράς.

 

Άλλα οφέλη είναι:

  • Οι θέσεις αντίληψης του NLP έχουν το πλεονέκτημα ότι μας βοηθάνε και μας δείχνουν τον δρόμο όταν βρισκόμαστε εν μέσω άβολων συζητήσεων και κρίσιμων διαπραγματεύσεων και επίσης μας βοηθάνε να συσχετιστούμε καλύτερα με «δύσκολους» ανθρώπους.
  • Μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική σωστή αντίληψη σε κάθε κατάσταση.
  • Παρατηρώντας τις οπτικές των άλλων, μπορούμε να πάρουμε πιο ποιοτικές αποφάσεις.
  • Μας βοηθάνε στην αποφυγή των συγκρούσεων διότι καταλήγουμε στην συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική με εμάς.
  • Προάγουν την αμοιβαία κατανόηση μιας και μπορούμε να δούμε τα πράγματα από την θέση του άλλου και αυτό ενισχύει την υπομονή και την ανεκτικότητα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες.
  • Και τέλος, είναι πολύ πιθανό ότι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε σε κάθε κατάσταση που βιώνουμε, να μην μπορούμε να το ανακαλύψουμε από την δική μας θέση αντίληψης γι αυτό και θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε να το αναζητάμε καθώς εξερευνούμε και τις υπόλοιπες θέσεις αντίληψης του NLP.

 

Οπότε, γνωρίζετε τώρα την NLP τεχνική “οι 3 θέσεις αντίληψης”. Συνεχίστε να διαβάζετε τα άρθρα μας για να μάθετε πιο συγκεκριμένες εφαρμογές του NLP και πως μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ζωή σας τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική.

Πηγή: Athenslp

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.