Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Starchip: O τρόπος για να φτάσουμε σε πλανήτες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά

Το ταξίδι σε άλλους πλανήτες είναι ακόμα και σήμερα στον σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όμως δεν απέχουμε πολύ από το να τα καταφέρουμε. Μπορεί η Γη να είναι μικρή σε σχέση με τον γαλαξία μας και ακόμα πιο μικροσκοπική κα ασήμαντη σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος. Αν αύριο εξαφανιστούμε κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα, όμως ο νους του ανθρώπου είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, άσχετα αν η πλειοψηφία καταναλώνει την φαιά ουσία του σε ασήμαντα πράγματα. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι στην επιστήμη και την τεχνολογία που θέλουν να πάνε τον κόσμο εάν βήμα μπροστά και να ξεπεράσει τα όρια του πλανήτη μας.

Πάντα ήταν στα όνειρα αυτών των ανθρώπων να ξεφύγουμε από τον πλανήτη μας και να μετοικίσουμε σε όλο το σύμπαν. Όμως οι αποστάσεις είναι τεράστιες και ένα απλό ταξίδι προς το Α του Κενταύρου με την υπάρχουσα τεχνολογία απαιτεί περίπου 76.000 χρόνια.

Χωρίς να πτοείται όμως η επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει να βρει πλανήτες με παρόμοιες συνθήκες με αυτές της Γης και ήδη εξερευνούμε για περισσότερους, μέσω των πολύ δυνατών τηλεσκοπίων που έχουμε, που μπορούν μέχρι και να αναλύσουν τα στοιχεία της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Μια λαμπρή και βραβευμένη επιστήμονας, η Dr. Maggie Aderin-Pocock, αποκάλυψε πως η επιστημονική κοινότητα ήδη αναπτύσσει τρόπους για να ταξιδέψει στο διάστημα με μεγάλες ταχύτητες, φτάνοντας πιο μακριά από ποτέ.

Στην παρούσα φάση υπάρχει ένα πρόγραμμα με την ονομασία Breakthrough Starshot, που προσπαθεί να μειώσει δραματικά τον χρόνο που χρειάζεται για να στείλουμε σκάφη, έτη φωτός μακριά. Το ερευνητικό και μηχανολογικό πρόγραμμα από το Breakthrough Initiatives ιδρύθηκε το 2016 από τον Yuri Milner, ton Stephen Hawking και τον Mark Zuckerberg. Ο στόχος του είναι η δημιουργία διαστρικών ανιχνευτών, με το όνομα Starchip, που θα είναι ικανοί να κάνουν τεράστια ταξίδια στο Α Κενταύρου σε πολύ μικρό χρόνο. Αυτά τα σκάφη θα φτάνουν το 15-20% της ταχύτητας του φωτός, πράγμα που σημαίνει πως θα φτάσουν στο Proxima Centauri σε 20-30 χρόνια. Ο Proxima Centauri, είναι ένας εξωπλανήτης στο Α Κενταύρου, που έχουμε ανιχνεύσει πως έχει παρόμοιες συνθήκες με αυτές της Γης. Βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού του συστήματος.

Το Α Κενταύρου βρίσκεται 4.34 έτη φωτός μακριά, οπότε αν ταξιδέψουμε με το 15-20% της ταχύτητας του φωτός, θα φτάσουμε εκεί σε 20-30 χρόνια, κάτι που είναι εξαιρετικό επίτευγμα. Όμως υπάρχουν κάποια προβλήματα.

Αρχικά τα Starchip είναι τρομερά μικρά σκάφη που σίγουρα δεν χωράνε ανθρώπους. Όμως μπορούν να εξερευνήσουν τους ξένους πλανήτες για να δουν αν είναι είναι κατοικήσιμοι. Για να έρθουν τα μηνύματα από αυτούς τους πλανήτες, θα χρειαστούν 4 χρόνια.

Μέχρι τότε όμως πιθανότατα θα έχουμε βρει τρόπο για μεγαλύτερα σκάφη, ώστε να ταξιδέψουν με αυτή την ταχύτητα.

Τα Starchip σκάφη, εκτοξεύονται από ένα μεγαλύτερο σκάφος μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Το πρόβλημα εδώ είναι το πως θα φτάσει ένα τόσο μεγάλο σκάφος τόσο μακριά από την Γη.

Απάντηση σε αυτό το πρόβλημα θα δώσει το πρόγραμμα Artemis που αποσκοπεί στο να στείλει ξανά ανθρώπους στην Σελήνη, για την δημιουργία βάσεων. Σε αυτές τις βάσεις, πέρα από επιστημονικές μελέτες, θα κατασκευαστεί και γραμμή παραγωγής σκαφών, για εκτόξευση από την Σελήνη. Ο δορυφόρος μας, με 6 φορές μικρότερη βαρύτητα από την Γη, απαιτεί πολύ λιγότερα καύσιμα για να πιάσει την ταχύτητα διαφυγής, κάνοντας πολύ πιο εύκολη και οικονομική την εκτόξευση, ενώ θα αφήσει καύσιμα για χρήση μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Αφού λοιπόν το σκάφος που θα μεταφέρει τα Starchip φτάσει στο διάστημα, θα μπορέσει να απελευθερώσει τα Starchip σκάφη, που θα πιάσουν τεράστιες ταχύτητες, ταξιδεύοντας στο διάστημα.

Μάλιστα, με τις νέες δυνατότητες σε επικοινωνία μαζί τους, μέσω ακτινών laser, θα αποκτήσουν πολύ καλύτερη επικοινωνία με την Γη, για τον έλεγχό τους και την μεταφορά δεδομένων.

Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για την ανθρωπότητα, όμως αυτό θα καθοριστεί και από την κατάσταση στην Γη. Θα πρέπει να εφοδιάσουμε την επιστήμη με νέους ταλαντούχους επιστήμονες, κάτι που προϋποθέτει καλό μορφωτικό επίπεδο. Για αυτό οι χώρες που επιλέγουν να επενδύουν στην παιδεία και την μόρφωση, είναι αυτές που γίνονται και υπερδυνάμεις. Για αυτό και η Αρχαία Ελλάδα ήταν υπερδύναμη, γιατί είχε επιστήμονές γνώσεις για την εποχή.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αυτή τη στιγμή η Κίνα παράγει 10 εκατομμύρια μηχανικούς τον χρόνο, για τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο. Ποιος μπορεί να σταματήσει μια χώρα σαν την Κίνα;

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.