Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η ομορφιά δεν χρήζει ερμηνείας

Κάτι που είναι ωραίο δεν χρειάζεται διερμηνείς. Και οι συμβολισμοί υψηλών εννοιών, όταν είναι επιτυχημένοι, πάλι όμορφοι φαίνονται 

Του Παναγιώτη Λιάκου

Το άσχημο είναι άσχημο και το ωραίο είναι ωραίο. Όσο κι αν προσπαθούμε να μιμηθούμε τους αλχημιστές, μετουσιώνοντας την ύλη σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το ξίδι σε γλυκάδι, ακόμα κι αν το βαφτίσουμε έτσι. Όταν ακούτε έναν ήχο που ηχεί κακόφωνος, είναι κακόφωνος. Κι ο άντρας ο κακομούτσουνος με τα πολλά κιλά παραμένει κακομούτσουνος και χοντρός, όσο κι αν προσπαθούν οι συγγενείς και οι φίλοι του να τον παρηγορήσουν για τα χάλια του, λέγοντας ότι έχει αρετές, ότι η κοιλούμπα του είναι… μπερκέτι και γοητεία και πως οι κακομούτσουνοι κάνανε καριέρα στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ’30, του ’40 – άντε βαριά μέχρι τα τέλη των 60s. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κακομούτσουνοι συνήθως κάνανε τον ρόλο των κακών, που δεν σταυρώνανε γυναίκα χωρίς την απειλή όπλου ή την επίδειξη του πλούτου τους. Ειδικά στον σινεμά έχουν παραχώσει στην έννοια του υψηλού συμβολισμού πολλές «σούπες» που δεν βλέπονται επειδή δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος. Και οι ταινίες οι… συμβολικές, όταν είναι καλές, φαντάζουν όμορφες ακόμα και σε εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται ούτε μισό από τα… υπονοούμενα.

Στο σχήμα, στη μορφή, στα ζητήματα αρμονίας δεν χρειάζονται επεξηγήσεις, υποσημειώσεις, ερμηνευτικά σχόλια, εκθέσεις σκοπιμότητας, ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ιδεολογικές αναλύσεις και ορθοπολιτικά λογύδρια. Δεν κουκουλώνεται πίσω από τα λόγια η αλήθεια.

Αν έχεις υπερβάλλον βάρος, κάνε την καρδιά σου πέτρα, πείνασε (λελογισμένα) για ένα διάστημα και μείωσε την μπάκα σου, που σε κάνει να φαίνεσαι σαν θαλάσσιος ελέφας. Αν δεν έχεις προικιστεί με καλή εμφάνιση που δεν χρήζει ερμηνειών, τότε αναπλήρωσε όσα θεωρείς ότι λείπουν με προσεγμένες ενδυματολογικές επιλογές. Μην έχεις την αξίωση από τους άλλους να σε χειροκροτούν για ό,τι δείχνεις. Μπορεί να σε χειροκροτήσουν για ό,τι πράττεις ή ό,τι είσαι, από άποψη συμπεριφοράς, αλλά είναι παρανοϊκό να απαιτείς από τον κοινωνικό περίγυρο να δεχτεί ως ομορφιά την ασχήμια σου.

Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, οι ανδριάντες, τα ψηφιδωτά, τα κτίσματα φαίνονται ωραία σε όλους επειδή ΕΙΝΑΙ ωραία. Κι όταν επιδιώξεις να εμβαθύνεις σε αυτά, φαντάζουν ακόμα ωραιότερα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.