Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Μαθηματικός που απογείωσε την θεωρία των πιθανοτήτων και διευκόλυνε την κατανόηση των τυχαίων φαινομένων.

Το βάρος των μωρών κατά τη γέννηση, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που παίρνουν οι μαθητές στο σχολείο και οι ηλικίες στις οποίες συνταξιοδοτούνται οι αθλητές είναι φαινομενικά τυχαία γεγονότα που ακολουθούν την κατανομή Gauss, αναφέρει η επιτροπή του βραβείου Abel.

Με το βραβείο Abel, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον τομέα των μαθηματικών, τιμήθηκε ο Γάλλος Μισέλ Ταλαγκράν, για το έργο του στη θεωρία των πιθανοτήτων και τη συνεισφορά του στην κατανόηση των τυχαίων φαινομένων.

Οπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, ο 72χρονος μαθηματικός, που πλέον είναι ο πέμπτος Γάλλος που κερδίζει το βραβείο στην ιστορία του θεσμού, έλαβε το βραβείο λόγω της «πρωτοποριακής συνεισφοράς» του.

Μιλώντας στους New York Times, ο Ταλαγκράν εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας πως «δεν θα είχα εκπλαγεί περισσότερο εάν έβλεπα ένα εξωγήινο σκάφος να προσγειώνεται μπροστά στον Λευκό Οίκο».

Το βραβείο, το οποίο θα απονεμηθεί από τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ, σε τελετή στο Οσλο, στις 21 Μαΐου, έλαβε το όνομά του από τον Νορβηγό μαθηματικό Νιλς Χένρικ Αμπελ. Θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, εν μέρει για να αντισταθμίσει την έλλειψη ενός βραβείου Νόμπελ για τα μαθηματικά.

Ο νικητής επιλέγεται από μια επιτροπή πέντε διεθνώς αναγνωρισμένων μαθηματικών και το βραβείο συνοδεύεται από μία επιταγή 7,5 εκατομμυρίων κορoνών.

Από την παιδική του ηλικία, ο Μισέλ Ταλαγκράν ανακάλυψε το ταλέντο του στη φυσική και τα μαθηματικά. Το 1974 προσλήφθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και στη συνέχεια πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Pierre and Marie Curie.

Πέρασε μια δεκαετία μελετώντας τη λειτουργική ανάλυση προτού στραφεί στις πιθανότητες, όπου εργάστηκε για την κατανόηση της κατανομής Gauss ή κανονικής κατανομής, όπως είναι γνωστή.

Το βάρος των μωρών κατά τη γέννηση, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που παίρνουν οι μαθητές στο σχολείο και οι ηλικίες στις οποίες συνταξιοδοτούνται οι αθλητές είναι φαινομενικά τυχαία γεγονότα που ακολουθούν την κατανομή Gauss, αναφέρει η επιτροπή του βραβείου Abel.

Μιλώντας για την επόμενη γενιά μαθηματικών, ο Ταλαγκράν είπε ότι οι νέοι δεν προσελκύονται τόσο πολύ από το γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο, τόνισε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι τα μαθηματικά γίνονται ευκολότερα όσο πιο συχνά τα κάνεις.

«Μπορεί να αποτύχεις να λύσεις ένα πρόβλημα 10 φορές, αλλά αυτό δεν έχει σημασία αν τα καταφέρεις στην 11η προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Alfavita

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.