Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΝΕΟ «κραχ» ενόψει! ΓΙΑΤΙ «ξεφορτώνονται» (άρον άρον) μετοχές Μπέζος, Ζούκερμπεργκ και Ντάιμον…

Οι Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Τζέιμι Ντάιμον και η οικογένεια Γουόλτον της Walmart μεταξύ άλλων πουλάνε μετοχές αξίας 11 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, πυροδοτώντας ανησυχίες οτι επίκειται νέα οικονομική κρίση. «Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε» διερωτάται με νόημα η Daily Mail

Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πωλούν μαζικά μετοχές, πυροδοτώντας φόβους ότι επίκειται οικονομική καταστροφή. Ο Τζεφ Μπέζος – ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος πίσω από τον Μπερνάρ Αρνό και τον Έλον Μασκ της Louis Vuitton «ξεφορτώθηκε» 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Amazon μόνο αυτόν τον μήνα.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πούλησε περίπου 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Meta αξίας περίπου 638 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, κέρδισε 150 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, στο πρώτο του cash-out από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο Λίον Μπλακ της Apollo Global Management πραγματοποίησε επίσης την πρώτη του πώληση, αποβάλλοντας 172,8 εκατομμύρια δολάρια στη μετοχική του εταιρεία μετά από 34 χρόνια. Η οικογένεια Walton της Walmart πούλησε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις της σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο

Η σειρά των συναλλαγών έγιναν όλες μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία από την άλλη και έχουν ήδη πυροδοτήσει συζήτηση σε παράγοντες της αγοράς. Οι ειδικοί αυτή την εβδομάδα θεώρησαν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών και καθώς ο δείκτης S&P 500 – ένα αξιοπρεπές μέτρο της ευρύτερης οικονομίας – παραμένει σε υψηλό όλων των εποχών.

«Αν διαβάζετε τα φύλλα τσαγιού και εξετάζετε τι μπορεί να συμβεί με την πολιτική μας τον επόμενο χρόνο περίπου, τα πράγματα είναι πολύ καλά αυτή τη στιγμή – οι αγορές είναι ανοδικές», δήλωσε στο Fortune ο σύμβουλος της οικονομικής εταιρείας Άλαν Τζόνσον στο τέλος του περασμένου μήνα. Το προσωπικό της Johnson Associates με έδρα το Μανχάταν συνέχισε να προτείνει ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα δυνητικά ασταθούς πτώσης, που συμπίπτουν με τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Γεωπολιτική αστάθεια και στο βάθος εκλογές
«Με την πολιτική μας όμως και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί γεωπολιτικά, ίσως δεν θα είναι τόσο καλά τα πράγματα σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια από τώρα», παραδέχθηκε. Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε την πρόσφατη, εντυπωσιακή απόδοση του S&P 500 και τον τρόπο με τον οποίο ανέβηκε περισσότερο από 27% το περασμένο έτος.

Αυτή η εξέλιξη πρόσθεσε δισεκατομμύρια στα χαρτοφυλάκια των μεγεθών που ευθύνονται για τις πρόσφατες πωλήσεις μέσα σε ένα χρόνο, υπενθύμισε ο Τζόνσον προσθέτοντας ότι αυτά τα στελέχη αποκόμισαν επί του παρόντος «περισσότερα χρήματα» από το αναμενόμενο. Οι μέτοχοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τις τρέχουσες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε περίπτωση που αλλάξουν τα πράγματα με μία πιθανή νέα διοίκηση, είπε ο οικονομικός σύμβουλος.

Πολλοί όμως φοβούνται οτι οι μαζικές πωλήσεις ν μετοχών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάτι μεγαλύτερου που γίνεται στα παρασκήνια. Η American Hartford Gold, μια εταιρεία που διοχετεύει χρυσό και άλλα μέταλλα στους επενδυτές, τόνισε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της στο τέλος του περασμένου μήνα ότι οι μεγάλες ρευστοποιήσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας οικονομικής κατάρρευσης που έρχεται.

Ο Mechi Block τόνισε οτι οι διευθύνοντες δύμβουλοι – χρησιμοποιώντας τη διαφορετική οπτική τους για την οικονομία – λαμβάνουν τα μέτρα τους «πριν σκάσει η φούσκα της τεχνολογίας». «Οι δισεκατομμυριούχοι CEO όπως ο Μπέζος, ο Ζούκερμπεργκ, ο Ντάιμον και η οικογένεια Walton ξεπουλούν τεράστια ποσά από τις μετοχές τους και οι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να προετοιμάζονται για μια οικονομική ύφεση», είπε τον Φεβρουάριο

Το κίνητρό τους είπε, αν και δεν έχει αποδειχθεί, «θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους κανονικούς Αμερικανούς». Εξετάζοντας τις συναλλαγές και ποιος τις έκανε, προτείνει μια θεωρία εντελώς παρόμοια με αυτή του Τζόνσον και αρκετών άλλων ειδικών. «Αυτές οι μετοχές πωλούνται καθώς ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών» ειπε μεταξύ άλλων.

«Η μετοχή της Meta έχει εκτιναχθεί στα ύψη 186%, η JPMorgan είναι σχεδόν 30% και η Amazon έχει ουσιαστικά εκτιναχθεί κοντά στο 90%. Και οι τρεις εταιρείες διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ», είπε. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το έναυσμα για αυτή τη μαζική πώληση θα μπορούσε να είναι οι επερχόμενες εκλογές και η αστάθεια που σίγουρα θα επιφέρει.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.