Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μια μαύρη τρύπα αναπτύσσεται δίπλα στον πλανήτη μας και συμπεριφέρεται κάπως περίεργα

Μια ταχύτητα αναπτυσσόμενη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα αναπτύσσεται δίπλα στο πλανήτη μας. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, αν και είναι υπεύθυνη για υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και ισχυρούς πίδακες, δεν είναι τόσο επιδραστική όπως αντίστοιχες σε άλλους γαλαξίες.

Τι είναι τα quasars και γιατί το quasar H1821+643 διαφέρει;

Τα κβάζαρ είναι σπάνιες και ταχέως αναπτυσσόμενες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν συνεχώς υλικό, την ίδια στιγμή που παράγουν έντονη ακτινοβολία και ισχυρούς πίδακες. Το Quasar H1821+643 βρίσκεται σε απόσταση 3.4 δισεκατομμυρίων ετών σε απόσταση από τη Γη και είναι το πιο κοντινό που βρίσκεται στη Γη. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν απογοητευθεί από το γεγονός ότι δεν είναι τόσο επιδραστική όσο άλλες μαύρες τρύπες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ για να μελετήσουν το θερμό αέριο που περιβάλλει το H1821+643 και τον γαλαξία που τη φιλοξενεί. Απομόνωσαν τις ασθενέστερες ακτίνες Χ από το θερμό αέριο και διαπίστωσαν ότι η επίδραση του κβάζαρ στο περιβάλλον του είναι ελάχιστη. Η Lucy Clews του από το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγησε ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα παράγει πολύ λιγότερη θερμότητα από τις περισσότερες άλλες στα κέντρα των γαλαξιών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το θερμό αέριο, που ισοδυναμεί με περίπου 3.000 φορές τη μάζα του Ήλιου ανά έτος, ψύχεται σε σημείο που δεν είναι πλέον ορατό στις ακτίνες Χ. Αυτή η ταχεία ψύξη μπορεί εύκολα να παρέχει αρκετό υλικό για τις 120 ηλιακές μάζες νέων άστρων που παρατηρήθηκε ότι σχηματίζονται στον γαλαξία κάθε χρόνο και τις 40 ηλιακές μάζες που καταναλώνει η μαύρη τρύπα κάθε χρόνο.

Πηγή: Techmnaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.