Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ του κακάο! ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ κύμα ανατιμήσεων στη σοκολάτα θα χτυπήσει την Ελλάδα…

Η κατάσταση είναι απερίγραπτη για την πορεία των διεθνών τιμών του κακάο. Οι τιμές στο βούτυρο κακάο έχουν εκτοξευθεί, ενώ το ράλι στις τιμές θα συνεχιστεί. «Ακόμη δεν έχουμε κάνει ανατιμήσεις. Έχουμε κάποια στοκ και περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Αλλά ανατιμήσεις θα υπάρξουν»,, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΟΝ Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ήδη η ελβετική σοκολατοβιομηχανία Lindt & Sprüngli προειδοποίησε για άνοδο των τιμών της σοκολάτας. Η εταιρεία είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι αυξανόμενες τιμές εισαγωγής για τους κόκκους κακάο «θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών το 2024 και το 2025, αν οι τιμές του κακάο παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα». Με στελέχη της Hershey και της Cadbury να αναφέρουν νωρίτερα μέσα στον μήνα -σ.σ. δηλαδή πριν το ράλι των τελευταίων ωρών- ότι είναι πιθανές πρόσθετες αυξήσεις τιμών.

Την  Τρίτη η τιμή του κακάο έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, υποχωρώντας τελικά μέσα στην ημέρα στις 9.622 δολάρια, από 2.500 δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο και 650 δολάρια που ήταν μια δεκαετία πίσω. Με την τιμή του κακάο μέσα σε ένα χρόνο να έχει αυξηθεί πάνω από 231% και 42% τον τελευταίο μήνα, ενώ η χθεσινή τιμή είναι διπλάσια από το υψηλό που είχε καταγραφεί κοντά μισό αιώνα πίσω, τον Ιούλιο του 1977, και υπερδιπλάσια από το υψηλό που είχε σημειωθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Η τρέχουσα κρίση του κακάο έχει εξήγηση. Οφείλεται στη μείωση της συγκομιδής στις χώρες παραγωγής, δηλαδή στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα, που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων βροχοπτώσεων, που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες.

Όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η γήρανση των κακαόδεντρων και η αδυναμία των χωρών παραγωγής να τα αντικαταστήσουν, δηλαδή να επενδύσουν, αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο για την υποχώρηση της παραγωγής. Ήδη η Γκάνα έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για την παραγωγή κακάο σε 650.000 τόνους από 850.000 για το τρέχον έτος.

Την ίδια στιγμή, ορισμένα εργοστάσια κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν μειώσει τις δραστηριότητες επεξεργασίας, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τον καρπό, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία. Με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο (ICCO) να εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 10,9% σε 4,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυτή τη σεζόν. Η αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης θα αφήσει την αγορά με έλλειμμα 374.000 τόνων αυτή τη σεζόν, από 74.000 τόνους την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με το ICCO.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ενδεχόμενες ανατιμήσεις όχι μόνο στη σοκολάτα αλλά και σε σειρά προϊόντων που έχουν ως βάση ή ως συστατικό τους τη σοκολάτα ή το κακάο, όπως είναι παραδείγματος χάριν το παγωτό, τα δημητριακά και τα σοκολατένια αυγά.

Σήμερα στην Ελλάδα η κατανάλωση σοκολάτας, μέσω των σούπερ μάρκετ, ξεπερνά τα 143 εκατ. ευρώ ετησίως (από 132,6 εκατ. ευρώ το 2022, 132,9 εκατ. ευρώ το 2021 και 138,9 εκατ. ευρώ το 2020) ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί από το 2020 κατά 7,27%. Με σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων να πραγματοποιείται την περίοδο του Πάσχα λόγω και των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.