Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εντοπίστηκε το πιο τερατώδες ζευγάρι μαύρων τρυπών στο Σύμπαν

Υπάρχουν αμέτρητες μαύρες τρύπες στο Σύμπαν με τα μεγέθη τους να διαφέρουν. Έχουν εντοπιστεί μαύρες τρύπες με μάζα μόλις τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, ο οποίος αποτελεί συγκριτικό μέγεθος μέτρησης των μαύρων τρυπών, αλλά έχουν εντοπιστεί και μαύρες τρύπες με μάζα δεκάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

 

Έχουν εντοπιστεί και μαύρες τρύπες που βρίσκονται σε κοντινές (με κοσμικούς όρους) αποστάσεις μεταξύ τους και επειδή τα πανίσχυρα βαρυτικά πεδία τους προκαλούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους οι επιστήμονες τις καταγράφουν και τις μελετούν ως ζευγάρια μαύρων τρυπών. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal» ομάδα αστρονόμων παρουσιάζει την ανακάλυψη του πιο κοντινού σε απόσταση αλλά και ταυτόχρονα μεγαλύτερου σε μέγεθος ζεύγους μαύρων τρυπών που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Οι δύο μαύρες τρύπες βρίσκονται στο γαλαξία B2 0402+379  που βρίσκεται σε απόσταση 750 εκατ. ετών φωτός από τη Γη και οι ερευνητές τον αποκαλούν «γαλαξιακό απολίθωμα» επειδή η παρουσία των δύο μαύρων τρυπών έχει απογυμνώσει τις κεντρικές περιοχές του γαλαξία από άστρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο μαύρες τρύπες βρίσκονται σε απόσταση 24 ετών φωτός η μία από την άλλη και βρίσκονται τα τελευταία τρία δισεκατομμύρια χρόνια σε ένα τροχιακό χορό που δεν οδηγεί στο να πλησιάζουν η μια την άλλη οδηγώντας σε σύγκρουση/συγχώνευση όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτή η διατήρηση της απόστασης τους οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κολοσσιαίες με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι μάζα και των δύο συνολικά είναι ισοδύναμη με αυτή 28 δισεκατομμυρίων άστρων σαν τον Ήλιο. Η ασύλληπτη βαρυτική ισχύς των δύο μαύρων τρυπών αλληλοεξουδετερώνει τις δυνάμεις έλξης της μιας πάνω στην άλλη και της διατηρεί μέχρι στιγμής ζωντανές και τις δύο στις θέσεις τους. Βέβαια τόσο οι ερευνητές όσο και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν και πότε οι βαρυτικές ισορροπίες θα μεταβληθούν και θα ξεκινήσει η διαδικασία σύγκρουσης/συγχώνευσης των δύο μαύρων τρυπών. Το σίγουρο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον στη διάθεση της ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στόχο παρατηρήσεων εντυπωσιακών και σύνθετων κοσμικών φαινομένων στο Σύμπαν.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.