Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δημογραφικό και επιχειρήσεις

Η Optima bank προχώρησε στην παροχή επιδόματος 1.000 ευρώ ανά μήνα σε υπαλλήλους του τραπεζικού ιδρύματος που γίνονται νέοι γονείς

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου* 

Με μια άκρως σημαντική κίνηση ο πρόεδρος της Optima bank, ο κ. Τανισκίδης, και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Κυπαρίσσης προχώρησαν στην παροχή επιδόματος 1.000 ευρώ ανά μήνα σε υπαλλήλους του τραπεζικού ιδρύματος που γίνονται νέοι γονείς. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση τάραξε τα νερά της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, αφού ήταν αναμφισβήτητα μία ενέργεια η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, ανάμεσα σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Το κράτος οφείλει να στηρίζει έμπρακτα τέτοιες κινήσεις, προς όποιες επιχειρήσεις συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ουσιαστικά, παίρνοντας πρωτοβουλία οι επιχειρηματίες να στηρίξουν οικονομικά τις νέες γέννες, επωμίζονται και άτυπα έναν ρόλο του κυβερνητικού μηχανισμού που έχει δραστηριοποιηθεί για αυτό το ζήτημα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει άμεσα η κυβέρνηση, και να στηρίξει με ισχυρές φοροαπαλλαγές τέτοιου είδους φιλοοικογενειακές ενέργειες.

Παροχές όπως η ενισχυμένη ασφαλιστική κάλυψη των τέκνων της οικογένειας του υπαλλήλου μέσω ιδιωτικής ασφάλειας, επίδομα στη μισθοδοσία για ανατροφή τέκνων παραπάνω από ό,τι ορίζει η κλαδική ή η συλλογική σύμβαση, έκτακτα βραβεία που αποδίδονται σε αριστούχους μαθητές που ανήκουν σε οικογένειες εργαζομένων, εποχιακά δώρα Χριστουγέννων, Λαμπρής ή θέρους που δίνονται ειδικά σε παιδιά, επιπλέον βοηθήματα όπως κατασκηνώσεις για καλοκαιρινές διακοπές και παιδική ενασχόληση, αλλά και ευρύτερου είδος βοήθεια, όπως προαγωγή της μητρότητας με οποιαδήποτε στήριξη σε εργαζόμενες μητέρες (άδεια, μειωμένο ωράριο, κουπόνια σίτισης) ή σε συζύγους υπαλλήλων που είναι πατέρες, όλες οι παραπάνω παροχές που ανέφερα θα έπρεπε όχι μόνο να εκπίπτουν με αφορολόγητο τρόπο -τόσο προς την εταιρία, αλλά και προς τον φορολογούμενο που θα λάμβανε το βοήθημα-, αλλά και να υπήρχε ειδικό καθεστώς επιπλέον οικονομικής επιβράβευσης από το κράτος προς κάθε επιχείρηση που προχωρούσε εμπράκτως στη στήριξη της οικογένειας.

Το δημογραφικό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα, και έχει βαθιές ρίζες στον μοντέρνο τρόπο ζωής, τον ταχύτατο ρυθμό που ζούμε πλέον, τις απαιτήσεις που υπάρχουν προς τα νέα άτομα της κοινωνίας μας, τα οποία παλεύουν για τη βιοπάλη και την κοινωνική εξέλιξη σε άκρως παραγωγικά χρόνια τους, βάζοντας στην άκρη πολλές φορές την οικογένεια και την τεκνοποίηση. Κάθε, μα κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός τόσο απειλητικού προς τη συλλογική ύπαρξή μας προβλήματος πρέπει να στηρίζεται δυναμικά από την κοινωνία και το κράτος. Συγχαρητήρια στην Optima bank και σε κάθε επιχείρηση που ενεργεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.