Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανδριανός Γκολέμης: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης!

Ο Ανδριανός Γκολέμης εργαζόταν σαν γιατρός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και είναι πλέον οπ πρώτος Έλληνας που πέρασε τα τεστ του Οργανισμού για να γίνει αστροναύτης.

Κάθε χρόνο περίπου 22.500 υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση για τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ώστε να γίνουν αστροναύτες. Κάθε χρόνο επιλέγονται μόνο 25 για να προχωρήσουν στους τρεις γύρους εκπαίδευσης. Την βασική εκπαίδευση, την προχωρημένη εκπαίδευση και την εκπαίδευση για συγκεκριμένη αποστολή.

Ο Γκολέμης πέρασε με επιτυχία τις πρώτες εξετάσεις μετά από χρόνια εργασίας στον Οργανισμό ως γιατρός.

«Όταν ήμουν νεότερος, πίστευα ότι η δουλειά που κάνω τώρα, δηλαδή αστροναύτης γιατρός… είναι κάτι εξωτικό, [και] δεν είναι για Έλληνες», αποκάλυψε. Συνήθιζε να θεωρεί ότι η δουλειά περιοριζόταν σε ιδιοφυΐες.

Μιλώντας στο Euronews δήλωσε: «Δεν ισχύει αυτό. Προσπάθεια, επιμονή και φυσικά κλίση» είναι αυτό που χρειάζεται.

Ανδριανός Γκολέμης

Μιλώντας ως χειρουργός διαστημικών πτήσεων, ο Γκολέμης εξιστόρησε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα η ύπαρξη στο διάστημα. «Τα σώματά μας είναι φτιαγμένα [και] εξελικτικά προσαρμοσμένα με εντυπωσιακό τρόπο για να αποδίδουν στη γη. Όταν φεύγουμε από τη γη, όπου υπάρχει βαρύτητα και όλη η προστασία του πλανήτη μας , είμαστε εκτεθειμένοι σε νέους κινδύνους, έτσι ένα σώμα που είναι φτιαγμένο να αποδίδει πολλά στη γη, βγαίνει από τη γη και υποφέρει, τουλάχιστον για ένα διάστημα. λίγες μέρες», είπε στο Euronews.

«Έχουμε λοιπόν ναυτία, έμετο, όλα αυτά τα συμπτώματα που περιμένουμε και γνωρίζουμε», είπε. «Βλέπουμε ότι οι αστροναύτες που μένουν στο διάστημα για έξι μήνες ή περισσότερο συνήθως αναπτύσσουν κάποια προβλήματα όρασης [τα οποία]…κάποιοι ξεπερνούν…στη γη. Για κάποιους μπορεί να κρατήσει μια ζωή».

Οι αστροναύτες περνούν τη μισή τους καριέρα σε εκπαίδευση. Αμέσως μετά την πρόσληψλη τους ξεκινάνε εκ νέου εκπαίδευση ενός έτους στο σταθμό υπηρεσίας τους, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών.

Ο ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας αναφέρει:

«Το να γίνεις αστροναύτης της ESA είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Η τελευταία πρόσκληση για αστροναύτες της ESA πραγματοποιήθηκε το 2021. Αφού επιλεγούν, οι αστροναύτες της ESA συνήθως ολοκληρώνουν τουλάχιστον τρία έως τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης πριν πετάξουν στο διάστημα για πρώτη φορά. Η εκπαίδευση αστροναυτών της ESA συντονίζεται και υλοποιείται από την Ομάδα Εκπαίδευσης Αστροναυτών που εδρεύει στην ΑΗΚ. Η πρώτη φάση για κάθε επιτυχημένο υποψήφιο αστροναύτη είναι γνωστή ως βασική εκπαίδευση».

«Η βασική εκπαίδευση διαρκεί 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υποψήφιοι αστροναύτες εισάγονται στις θεμελιώδεις αρχές της διαστημικής πτήσης, αποκτούν μια λεπτομερή επισκόπηση όλων των συστημάτων Διαστημικού Σταθμού και οχημάτων μεταφοράς, όπως εμπορικά οχήματα πληρώματος των ΗΠΑ (SpaceX και Boeing), ολοκληρώνουν εκπαίδευση επιβίωσης, εξασκούνται στο πώς να διεξάγουν διαστημικό περίπατο και ξεκινούν εκμάθηση ειδικών δεξιοτήτων όπως η ρωσική γλώσσα, οι ρομποτικές λειτουργίες και την συνάντηση και  πρόσδεση με διαστημόπλοια».

Μπράβο από εμάς στον Γκολέμη που κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ξεκινώντας την εκπαίδευση. Πολύ σύντομα θα αγγίξει τον ουρανό και ακόμα παραπέρα!

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.