Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υπάρχει πρόβλημα στον Άρη με το Perseverance Rover της NASA

To Perseverance μας έχει δώσει δεκάδες εικόνες που κόβουν την ανάσα από τον πλανήτη Άρη, ενώ έχει συλλέξει απίστευτα δεδομένα για τον πλανήτη που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να κατανοήσει περισσότερα για το ηλιακό μας σύστημα και για τους γείτονές μας. Τώρα όμως το Perseverance φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς κινδυνεύει να χάσει την ικανότητα του σκανάρει τα βράχια του Άρη με laser, καθώς ένα από τα όργανά του έχει αρχίσει να υπολειτουργεί από τον περασμένο μήνα.

Ένα από τα δύο καλύμματα του SHERLOC, ενός οργάνου που βρίσκεται στην άκρη του ρομποτικού βραχίονα του Perseverance, φαίνεται να έχει ανοίξει, εμποδίζοντας το Perseverance από το να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA την περασμένη Τρίτη. Με βασική αποστολή του Perseverance να συλλέξει και να μελετήσει μέταλλα και οργανικά στοιχεία που είναι δομικά στοιχεία της ζωής στη Γη, η δυσλειτουργία ίσως θέσει την αποστολή σε κίνδυνο.

Ο ομάδα πίσω από την αποστολή ανακάλυψε την δυσλειτουργία αρχικά στις 6 Ιανουαρίου και οι μηχανικοί της NASA εργάζονται για να ανακαλύψουν τα αίτια πίσω από το άνοιγμα του καλύμματος, ώστε να εντοπίσουν πιθανές λύσεις. «Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του κινητήρα του καλύμματος, η ομάδα έστειλε εντολές στο όργανο που αλλάζει την ποσότητα ισχύος που το τροφοδοτεί (την κινητήρα του καλύμματος) », έγραψε η NASA.

Το SHERLOC είναι συντομογραφία του Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals. Το εν λόγω όργανο χρησιμοποιεί κάμερα, φασματόμετρο και laser για να συλλέξει στοιχεία από τα πετρώματα του Άρη. Είναι ένα από τα 7 όργανα του Perseverance, που μαζί με τον βοηθό του WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering), σκανάρει βράχους με laser για να ανιχνεύσει ορυκτά και οργανικά στοιχεία.

Κανονικά, το Perseverance σηκώνει έναν ενδιαφέροντα οπτικά βράχο και σκανάρει μια τετράγωνη περιοχή του με την χρήση των laser του SHERLOC. Στην συνέχεια τραβάει μια πολύ κοντινή φωτογραφία του με το WATSON. Από την άφιξη του Perseverance στον Άρη, το δίδυμο των ντετέκτιβ έχει αναλύσει 34 πετρώματα από την επιφάνεια του Άρη.

Ωστόσο, με ένα από τα καλύμματα του SHERLOC μερικώς ανοιχτό, το Perseverance δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το λέιζερ του σε στόχους βράχων και δεν μπορεί να συλλέξει δεδομένα φασματοσκοπίας. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τον κύριο στόχο του αρειανού ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη, την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.