Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Σύμπαν μας καταβροχθίζει νεαρά σύμπαντα, προκαλώντας την διαστολή του

Το Σύμπαν μας διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλες οι θεωρίες κοσμολογίας. Καμία όμως δεν μπορεί να εξηγήσει μέχρι στιγμής πλήρως, τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Τώρα όμως έχουμε μια νέα θεωρητική μελέτη που προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση. Ίσως το σύμπαν μας διαστέλλεται επειδή συγκρούεται με άλλα σύμπαντα, τα οποία καταβροχθίζει. Αυτά τα σύμπαντα είναι νεαρά σε ηλικία και το δικό μας μπορεί να τα απορροφήσει εύκολα.

Μελέτες του κοσμολογικού μικροκυμματικού υπόβαθρου, από το Big Bang και μετά, έχουν αποκαλύψει πως το σύμπαν μας βρίσκεται σε επιταχυνόμενη διαστολή. Μέχρι σήμερα, για να ταιριάζει η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος με το Καθιερωμένο Κοσμολογικό Μοντέλο, οι φυσικοί χρησιμοποιούν την υπόθεση πως το σύμπαν είναι γεμάτο από μια μυστηριώδη ουσία, που την ονόμασαν σκοτεινή ύλη. Αυτή η ουσία θεωρούσαν μέχρι σήμερα πως οδηγεί στην διαστολή του.

Όμως η σκοτεινή ύλη ή σκοτεινή ενέργεια, δεν εκδηλώνεται με κάποιον τρόπο, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς φυσικούς να αμφισβητούν την ύπαρξή της και να ψάχνουν για άλλες, εναλλακτικές αιτίες για την διαστολή του σύμπαντος.

Τώρα έρχεται μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2023 στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. Σύμφωνα με αυτή, οι επιστήμονες προτείνουν την ιδέα πως η διαστολή του σύμπαντος γίνεται με την συγχώνευση του δικούς μας σύμπαντος με άλλα σύμπαντα.

«Το κύριο εύρημα της εργασίας μας είναι ότι η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, που προκαλείται από τη μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, μπορεί να έχει μια απλή διαισθητική εξήγηση, τη συγχώνευση με τα λεγόμενα μωρά σύμπαντα και ότι ένα μοντέλο για αυτό μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στα δεδομένα, από το καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο», δήλωσε στο LiveScience σε ένα email ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jan Ambjørn, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η ιδέα των πολλαπλών συμπάντων δεν είναι κάτι καινούριο. Φανταστείτε το σύμπαν σαν μια φούσκα που διαστέλλεται. Μέσα στην φούσκα διαστέλλεται ο χώρος και ο χρόνος μαζί της. Η θεωρία υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές φούσκες που είναι τα διάφορα σύμπαντα. Τώρα η νέα μελέτη, αναπτύσσει ένα μαθηματικό μοντέλο για να διερευνήσει την υποθετική επίδραση της αλληλεπίδρασης των συμπάντων μεταξύ τους και πως αυτό επηρεάζει το δικό μας σύμπαν. Οι υπολογισμοί της ομάδας επιστημόνων έδειξαν πως η συγχώνευση με άλλα σύμπαντα θα αυξήσει τον όγκο του δικού μας σύμπαντος, κάτι που θα γίνει αντιληπτό από τα όργανά μας σαν διαστολή του σύμπαντος.

Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε τον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος, με την χρήση της θεωρίας τους και οι υπολογισμοί τους ταιριάζουν περισσότερο με τις παρατηρήσεις του σύμπαντος από το Καθιερωμένο Κοσμολογικό Μοντέλο.

Οι προηγούμενες μελέτες ήθελαν αυτή η διαστολή να προκαλείται από αυτό που ονόμασαν “πληθωρισμός” του σύμπαντος, ένα υποθετικό πεδίο που οδήγησε στην υπερταχεία διαστολή στα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Όμως στην νέα μελέτη, οι συγγραφείς προτείναν πως αυτή η υπερταχεία διαστολή θα μπορούσε να έχει προκληθεί από το νεαρό μας σύμπαν όταν απορροφήθηκε από ένα μεγαλύτερο σύμπαν.

«Το γεγονός ότι το Σύμπαν έχει διασταλεί… σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλεί την άποψη ότι αυτή η διαστολή προκλήθηκε από μια σύγκρουση με ένα μεγαλύτερο σύμπαν, [δηλαδή] ήταν πραγματικά το δικό μας Σύμπαν που απορροφήθηκε σε ένα άλλο «γονικό» σύμπαν. ” έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. «Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν έχουμε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας απορρόφησης, είναι δύσκολο να κρίνουμε εάν ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να λάβει χώρα με τρόπο που θα έλυνε πραγματικά τα προβλήματα που σχεδιάστηκε να λύσει ο πληθωρισμός, αλλά μια ενδιαφέρουσα πτυχή ενός τέτοιου σεναρίου είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη θεωρία του πληθωρισμού».

Οι επιστήμονες προτείνουν πως αφού το σύμπαν μας απορροφήθηκε, συνέχισε να συγκρούεται με άλλα “μωρά” σύμπαντα και να τα απορροφάει.

Αν και αυτή η θεωρία μας δίνει την δυνατότητα να λύσουμε κάποια από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας, μόνο τα δεδομένα παρατηρήσεων μπορούν να την επικυρώσουν. Πλέον διεξάγονται πάρα πολλά πειράματα για την μελέτη των ιδιοτήτων του μικροκυμματικού υπόβαθρου. Με αυτό τον τρόπο η επιστήμη θα μπορεί να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα, στο σύντομο μέλλον.

“Η όψιμη διαστολή του Σύμπαντος μας είναι διαφορετική από τις τυπικές κοσμολογικές προβλέψεις και πιστεύουμε ότι οι παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Ευκλείδης και το τηλεσκόπιο James Webb θα καθορίσουν ποιο μοντέλο περιγράφει καλύτερα την τρέχουσα χρονική διαστολή του Σύμπαντος μας,” Yoshiyuki Watabiki , ένας φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο.

Τώρα που έχουμε την τεχνολογία να δημιουργήσουμε πολύ ισχυρά τηλεσκόπια όπως το James Webb και το Ευκλείδης, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας σχετικά με την δημιουργία του σύμπαντος και της ζωής. Είναι πολύ συναρπαστικές εποχές για να ζει κάποιος!

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.