Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

To μυστηριώδες διαστημικό όπλο της Ρωσίας

Η είδηση για ένα διαστημικό πυρηνικό όπλο της Ρωσίας έκανε τον γύρο του κόσμου. Τι είναι όμως αυτό το όπλο και πόσο επικίνδυνο είναι;

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι το υπό ανάπτυξη ρωσικό σύστημα είναι ένα διαστημικό αντιδορυφορικό όπλο και ότι εάν αναπτυσσόταν θα παραβίαζε τη Συνθήκη του 1967 για το Διάστημα, η οποία απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής στο διάστημα. Το Κρεμλίνο απάντησε απορρίπτοντας τις αναφορές ως «κακόβουλο κατασκεύασμα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Economist μεγάλο μέρος των αρχικών αναφορών είναι αντιφατικές.

Υπάρχουν ουσιαστικά τρεις επιλογές:

ένα «αναδυόμενο» πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο να καταστρέφει δορυφόρους, το οποίο θα τοποθετείται στο έδαφος και θα εκτοξεύεται μόνο όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί
ένα πυρηνικό όπλο που θα εισέρχεται σε τροχιά
ή ένας πυρηνικός δορυφόρος που δεν θα είναι ο ίδιος βόμβα, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσει κάποιο άλλο είδος συσκευής.

Εάν η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο σε πλήρη τροχιά —και όχι ένα «κλασματικό» στο οποίο δεν κυκλώνει πλήρως τη Γη— θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967. Οι πυρηνικές εκρήξεις στο διάστημα απαγορεύονται επίσης βάσει του 1963 Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Δοκιμών, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία. Πέρα από το γεγονός ότι θα παραβίαζε τη νομιμότητα, θα ήταν ένα απολύτως καταστροφικό όπλο, που θα σκότωνε αδιακρίτως.

«Κανείς δεν θα επιζούσε» από το ρωσικό πυρηνικό όπλο προειδοποιεί ο διοικητής της γερμανικής διοίκησης διαστήματος

Ο διοικητής της Γερμανικής Διοίκησης Διαστήματος , Υποστράτηγος Μάικλ Τράουτ, είπε ότι ένα ρωσικό πυρηνικό όπλο που εκρήγνυται σε τροχιά θα μπορούσε να καταστρέψει μόνιμα παγκόσμιες διαστημικές υποδομές.

Μιλώντας σε εκδήλωση την Παρασκευή το βράδυ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Τράουτ είπε ότι του έμειναν «περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις» σχετικά με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που φέρονται να γνωρίζουν ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό όπλο στο διάστημα με πυρηνικό εξάρτημα. Ο Τράουτ εξήγησε τις συνέπειες ενός χειρότερου σεναρίου.

«Αν κάποιος τολμήσει να προκαλέσει έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου σε υψηλή ατμόσφαιρα ή ακόμα και στο διάστημα, αυτό θα ήταν λίγο πολύ το τέλος της χρηστικότητας αυτών των παγκόσμιων κοινών», είπε ο Τράουτ, σύμφωνα με το Politico, περιγράφοντας τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρηνικής έκρηξης στο διάστημα που εκπέμπει έναν δορυφορικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό στη χαμηλή τροχιά της γης.

«Κανείς δεν θα επιζούσε από μια τέτοια ενέργεια – κανένας δορυφόρος, είτε κινεζικός είτε ρωσικός , είτε αμερικανικός είτε ευρωπαϊκός», πρόσθεσε ο Τράουτ. «Αν κάποιος κάνει λογικούς υπολογισμούς κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο όπλο στο διάστημα».

Πηγή: Hellasnow

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.