Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τι είναι το Dark Web και πως να μπεις!

Μετά το άρθρο με τον χάκερ με 30 χρόνια εμπειρίας ο οποίος είχε αποκάλυψε τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχει δει στο dark web αποφασίσαμε επειδή πολλοί μας ρωτήσατε, να γράψουμε ένα σύντομο άρθρο για το πως μπορούμε να συνδεθούμε σε αυτό και να περιηγηθούμε. Το techmaniacs.gr δεν το προτείνει σε καμιά περίπτωση, ενώ μπορείς να βρεθείς μπλεγμένος από το πουθενά. Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη.

Το Dark Web είναι μέρος του internet το οποίο αποτελείται από κρυμμένες ιστοσελίδες στις οποίες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος μέσω συμβατικών web browsers. Αντίθετα, θα πρέπει να βασιστείς στον Tor browser, ένας web browser ανώνυμης περιήγησης και σε μηχανές αναζήτησης που έχουν σχεδιαστεί να βγάζουν στην επιφάνεια αυτές τις κρυμμένες ιστοσελίδες.

To Dark Web, έχει κακή φήμη, αλλά η χρήση του έχει και σαφή πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, αντιφρονούντες που φοβούνται την πολιτική δίωξη από τις κυβερνήσεις τους μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος εντοπισμού των χρηστών, η επικοινωνία μέσω του σκοτεινού ιστού εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ιδιωτικότητα διευκολύνοντας χρήστες όπως:

  • Δημοσιογράφοι και πληροφοριοδότες που συνεργάζονται για να αποκαλύψουν τη διαφθορά.
  • Πολίτες καταπιεστικών ή αυταρχικών κυβερνήσεων που χρειάζονται πρόσβαση σε πηγές ειδήσεων που επικρίνουν τις κυβερνήσεις τους και οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τους παραδοσιακούς web browsers
  • Πολιτικοί διαδηλωτές που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι ενώ διαμαρτύρονται για τις ενέργειες της κυβέρνησής τους, χρήστες που αναζητούν ιατρικές συμβουλές χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους
  • Δημοσιογράφοι που παίρνουν συνεντεύξεις από πηγές που πρέπει να παραμείνουν ανώνυμες
  • Οι καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα οφέλη του σκοτεινού ιστού για πρόσβαση σε νόμιμο περιεχόμενο με ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Είναι νόμιμη η πρόσβαση σε αυτό;

Δεν είναι παράνομη η πρόσβαση. Αλλά μπορείς να αντιμετωπίζεις νομικές συνέπειες κακουργηματικού χαρακτήρα αν το χρησιμοποιήσεις για πώληση ή αγορά παράνομων αντικειμένων.

Τι μπορείς να βρεις σε αυτό;

  • Κωδικού κλεμμένων καρτών, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και άλλου είδους προσωπικές πληροφορίες
  • Απαγορευμένες ουσίες
  • Όπλα
  • Πορνογραφικό περιεχόμενο
  • Στοιχεία κλεμμένων λογαριασμών
  • Ψεύτικα διαβατήρια, ταυτότητες
  • Και γενικώς ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Πως αποκτάς πρόσβαση

Πολλοί που απκτούν πρόσβαση στο dark web το κάνουν μέσω Tor browser. Σε αντίθεση με browsers όπως ο Chrome δεν συνδέονται απευθείας στο διαδίκτυο, αλλά αντίθετα μέσα από μια τυχαία ομάδα κρυπτογραφημένων servers, γνωστών σαν nodes για να διατηρήσει την ανωνυμία των χρηστών. Τον βρίσκεις εδώ

Από τη στιγμή που το dark web δεν έχει εύκολα στο να τις θυμάσαι διευθύνσεις, θα χρειαστείς μια μηχανή αναζήτησης. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς για αυτό το σκοπό είναι:

  • DuckDuckGo: Είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης Tor. Το κύριο πλεονέκτημα του DuckDuckGo είναι τα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικότητας. Επειδή δεν παρακολουθεί τους χρήστες, οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιούν για να περιηγηθούν ανώνυμα στο dark web.
  • Torch: Αυτή η μηχανή αναζήτησης επίσης δεν παρακολουθεί τους χρήστες. Η Torch ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη μηχανή αναζήτησης στο dark web.
  • Ahmia.fi: Αυτή η μηχανή αναζήτησης σάς επιτρέπει να βλέπετε συνδέσμους σε ιστότοπους του σκοτεινού ιστού χρησιμοποιώντας ένα σύνηθες πρόγραμμα περιήγησης όπως το Chrome, το Firefox ή το Microsoft Edge. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις τοποθεσίες, θα χρειαστείτε, ωστόσο, το πρόγραμμα περιήγησης Tor.
  • DarkSearch: Το DarkSearch ισχυρίζεται ότι αντλεί σελίδες Tor κάθε μέρα.

Πως λειτουργούν οι ιστοσελίδες

Οι ιστοσελίδες του dark web ξεχωρίζουν με το μοναδικό domain name που λήγει σε .onion. Οι ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες μέσω του Tor Browser τελειώνουν με αυτή τη κατάληξη όπως τελειώνουν και διαφορα sites στα οποία αποκτάς πρόσβαση μέσω του Chrome και του Firefox, .com, .org.

Τα ονόματα των ιστοσελίδων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκα. Αντί για cnn.com ή google.com αποτελούνται από πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων, με γράμματα και αριθμούς.

Surface web URL

CNN.com
Facebook.com
DuckDuckGo.com

Dark web URL

qmifwf762qftydprw2adbg7hs2mkunac5xrz3cb5busaflji3rja5lid.onion
facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion
https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/

Επίσης πολλές ιστοσελίδες κατεβαίνουν. Είτε για να αποφύγουν την ανίχνευση και μεταβαίνουν σε άλλη διεύθυνση, είτε γιατί τις κλείνουν οι αρχές για παράνομη δραστηριότητα.

Η πρόσβαση στο dark web είναι περίπλοκη υπόθεση και μπορείς άθελά σου να βρεθείς μπλεγμένος, με ποινικές κυρώσεις, επειδή απλά και μόνο πάτησες στο λάθος σύνδεσμο. θα πρέπει να συνδυάσεις την περιήγησή σου αν το επιχειρήσεις με ένα VPN και ιδιαίτερα εκείνα που δεν κρατάνε logs αποδεδειγμένα, όπως το Airvpn.org. Το techmaniacs.gr δεν φέρει καμιά ευθύνη, είναι προσωπική σου απόφαση αν θα το επιχειρήσεις.

Προσοχή: Να είσαι προσεκτικός κατά την περιήγηση. Ακόνη και αν το dark web προωθείται ως με εξαιρετική ιδιωτικότητα και ασφάλεια, υπάρχουν πλήθος κινδύνων. Απάτες, malware, phising sites.

  • Μην αποκαλύπτεις καμιά προσωπική σου πληροφορία. Επειδή υπάρχει ελάχιστη χρήση SSL certificates δεν θα μπορείς να διακρίνεις αν μια ιστοσελίδα είναι έγκυρη ή όχι.
  • Προσοχή σε onion URLs, που πολλά μπορεί να είναι ψεύτικα.
  • Απέφυγε να κάνεις click σε άγνωστα links. Το παράνομο περιεχόμενο είναι απλά ένα κλίκ μακριά.
  • Μην κάνεις τίποτα που δεν θα έκανες στη πραγματική ζωή. Οι αρχές παρακολουθούν κάθε σου κίνηση.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.