Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θα καταφέρουν να δυναμώσουν οι δεξιές φωνές;

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Με τα μάτια στραμμένα στις ευρωεκλογές, όλοι αναμένουν να συντριβεί το κόμμα που έχει αυτήν τη στιγμή τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι εκτιμήσεις είναι πολλές. Μία υπόθεση λέει ότι λόγω της μεγάλης πλειονότητας των ψηφοφόρων, που θα απέχει, η Ν.Δ. θα αγγίξει πάλι το 41%. Οπότε δεν θα υποστεί καμία συντριβή. Το ακριβώς αντίθετο. Αυτό είναι πολύ πιθανό και ο πρωθυπουργός ποντάρει σε αυτό. Και όχι μόνο ποντάρει, αλλά το ενισχύει, παίρνοντας όλο και πιο τραγικές αποφάσεις για τη χώρα και οδηγώντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι του λαού στην αποχή με τη λογική «Τι μπορώ να κάνω εγώ; Ποιος μπορεί να τον κάνει πέρα, αφού είναι πανίσχυρος. Όλοι ίδιοι είναι».

Από την άλλη, ο χώρος της Δεξιάς είναι εντελώς ελεύθερος, αφού ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μετακινηθεί εξ ολοκλήρου προς τα Αριστερά, προς Ποτάμι και πέρα. Οπότε κερδισμένες βγαίνουν δυνάμεις που μπορούν να καταλάβουν αυτόν τον χώρο, είτε αυτές υπάρχουν ήδη είτε αυτές θα προκύψουν από συνασπισμό δυνάμεων με προοπτική και γερές βάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι Δεξιά πλέον δεν υπάρχει. Υπάρχει μία ανισορροπία πολιτικών δυνάμεων, και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη χώρα ούτε για τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να μην υπάρχει αντίλογος στην αριστερή και νεοφιλελεύθερη woke παλαβομάρα και να ταυτίζεται η κατ’ όνομα πλέον δεξιά παράταξη με τις θεωρίες της. Δεν υπάρχει γελοιότητα που δεν έχει ασπαστεί, στηρίξει και τελικά νομοθετήσει κιόλας το κυβερνών κόμμα.

Στα εθνικά θέματα πάλι ετοιμάζονται οι συμφωνίες με τα Σκόπια και οι Πρέσπες του Αιγαίου, οπότε θα ζήσουμε πάλι το φαιδρό να επικυρώνονται οι συμφωνίες με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, θα έχουμε και κάποιες πατριωτικές κορόνες, μερικούς που θα απέχουν και κάποιους άλλους που θα καταψηφίσουν. Αυτό θα συμβεί μόνο αν δεν επιβληθεί κομματική πειθαρχία και τελικά πάνε όλοι και ψηφίσουν με χέρια και με πόδια την καταστροφή της πατρίδας. Το έχουμε ξαναζήσει. Δεν θα εκπλαγούμε.

Δυστυχώς, οι δεξιές φωνές είναι λίγες, διασπασμένες και, ως εκ τούτου, αδύναμες, αν και έχουν αυξηθεί τα κόμματα με συντηρητική ατζέντα μετά τις τελευταίες εκλογές. Κάτι που δείχνει τη δυναμική του χώρου.

Οι ευρωεκλογές είναι μπροστά μας. Οι προσδοκίες είναι πολλές από την πλευρά του κόσμου που αισθάνεται ότι δεν πάει άλλο. Θα πάμε σε ευρωεκλογές ως έχουν τα πράγματα ή θα έχουμε εξελίξεις; Ίδωμεν.

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.