Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σπάνιος ελληνικός χάρτης της Ευρώπης στις κρύπτες του Βατικανού

Ιδού, ένα πραγματικά εξαιρετικό κειμήλιο της βυζαντινής κληρονομιάς ξεδιπλώνεται μπροστά μας – ένας τόσο σπάνιος χάρτης, μια μαρτυρία μιας εποχής λίγο πριν από τη δυσοίωνη πτώση της Κωνσταντινούπολης από τις οθωμανικές δυνάμεις.

Αυτό το χαρτογραφικό διαμάντι, μια μαρτυρία του ελληνικού πνεύματος, αποτελεί μια μοναδική σπανιότητα στη σφαίρα των αρχαίων χαρτών που απεικονίζουν την Ευρώπη. Κατασκευασμένος από ελληνικά χέρια και στολισμένος με την ευγλωττία της ελληνικής γλώσσας, η μοναδικότητά του είναι απαράμιλλη.

Στο απέραντο μωσαϊκό της χαρτογραφίας, η εξοικείωση έγκειται συνήθως στους χάρτες που διαμορφώθηκαν με βάση τα πρότυπα του Πτολεμαίου, ιδίως κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και των επόμενων αιώνων μετά τον 15ο αιώνα, οι οποίοι όμως φέρουν τα αποτυπώματα της λατινικής γραφής και αντηχούν με τον απόηχο της λατινικής ονοματολογίας. Ωστόσο, αυτός ο βυζαντινός θησαυρός, αυτή η χρονοκάψουλα πολιτιστικής λαμπρότητας, ξεκίνησε μια διαφορετική πορεία.

Αυτός ο περίπλοκος χάρτης, που φέρει την ονομασία “Ευρώπη”, είναι ένα χειρόγραφο αριστούργημα, που ξεδιπλώνει το περίγραμμα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων τοποθετημένο στη γοητευτική σιλουέτα ενός κάστρου. Καθώς το βλέμμα μας διασχίζει την περγαμηνή του, τα χαρακτηριστικά σχήματα των δικών μας προμαχώνων, της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, υλοποιούνται σε μια μοναδική οπτική ωδή.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική απόδοση που αιχμαλωτίζει τη φαντασία, αλλά και η βαθιά γλωσσική κληρονομιά που είναι χαραγμένη πάνω της. Κάθε όνομα, είτε πρόκειται για μια θάλασσα, έναν κόλπο, ένα ποτάμι ή μια πόλη, αντηχεί με τον απόηχο της ελληνικής αρχαιότητας, μια συμφωνία ονοματολογίας που παραπέμπει στο πολιτιστικό ζενίθ της εποχής της.

Αυτό το ανεκτίμητο δημιούργημα, που τιμήθηκε με τον τίτλο “Γεωγραφία του Πτολεμαίου στα ελληνικά”, ταξίδεψε στη Δύση ως πολύτιμη κληρονομιά που μετέφεραν οι Ρωμαίοι λόγιοι στον απόηχο της μοιραίας καθόδου της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα, αυτό το τεχνούργημα πνευματικού μεγαλείου βρίσκει το άσυλο του στις αγιασμένες αίθουσες της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, όπου αποτελεί μαρτυρία για τη διαρκή κληρονομιά της βυζαντινής ευφυΐας και την εγγενή σχέση μεταξύ γεωγραφίας, γλώσσας και του διαχρονικού πνεύματος του Ελληνισμού.

Δείτε τον χάρτη του 1400 μ.Χ. -ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ:

ελληνικός χάρτης Βατικανό

ελληνικός χάρτης Βατικανό

ελληνικός χάρτης Βατικανό

ΠΗΓΗ: lavart.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.